UNHCR: zorgen over verslechterde situatie Griekse opvangkampen

Zeker acht mensen zijn vrijdag gewond geraakt bij gevechten in een migrantenkamp in de Griekse havenstad Piraeus. Volgens ooggetuigen gingen Syriërs en Afghanen met elkaar op de vuist. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, maakt zich ernstige zorgen over de verslechterde situatie in de kampen op de Griekse eilanden.

Redactie
Een vrouw in een Grieks vluchtelingenkamp in Idomeni. Beeld ap
Een vrouw in een Grieks vluchtelingenkamp in Idomeni.Beeld ap

In het kamp in Piraeus, op zo'n tien kilometer van Athene, leven duizenden migranten onder erbarmelijke omstandigheden, aldus de BBC. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Op vrijdag braken honderden mensen, waaronden vrouwen en kinderen, uit het kamp in Chios. Persbureau Reuters meldt dat de groep in een protestmars naar de haven liep. Ze willen daarvandaan per boot naar de havenstad Piraeus, die dicht bij Athene ligt. 'Vrijheid, vrijheid, Athene, Athene', scandeerde de groep, die volgens de kustwacht voornamelijk uit Syriërs bestaat. De politie en kustwacht hebben een oversteek naar het Griekse vasteland echter uitgesloten.

Bij rellen op het eiland Samos raakten drie mensen gewond na een steekpartij en in de nacht van donderdag op vrijdag moesten drie migranten naar het ziekenhuis worden gebracht na een confrontatie tussen de politie en migranten in een kamp op Chios. Nadat tijdens die rellen een tent van hulporganisatie Dokters van de Wereld werd vernield, besloot de organisatie zich een aantal dagen terug te trekken uit het kamp. De tent en inboedel waren 30.000 euro waard, aldus de organisatie. Dokters van de Wereld vertrekt niet voorgoed, omdat er zonder aanwezigheid van de organisatie geen medische opvang wordt gegarandeerd voor de vluchtelingen. Dat meldt een Belgische woordvoerster van de organisatie.

Gesloten kampen
Er zitten op dit moment zo'n 5.000 tot 6.000 vluchtelingen in gesloten kampen op de Griekse eilanden. In Chios gaat het om 1.700 mensen, terwijl in het kamp daar eigenlijk maar plaats is voor 1.100 mensen. Op Lesbos zitten 2.300 mensen in een kamp dat bedoeld is voor maximaal 2.000 vluchtelingen.

Er is niet genoeg eten en onderdak voor de mensen in dit kamp, die wachten op terugkeer naar Turkije. Zij worden vanaf 4 april teruggestuurd als gevolg van een deal die de EU sloot met Turkije, die is bedoeld om de vluchtelingenstroom in te dammen.

Griekenland vangt op dit moment zeker 51.000 gestrande vluchtelingen op.

null Beeld ap
Beeld ap

Toch naar Europa

De situatie in Griekenland is slecht, maar toch stapt Mohammed (22) binnenkort op de boot naar Europa in het Turkse Izmir (+).

Noodklok

UNHCR maakt zich zorgen over zowel mogelijke deportaties als de omstandigheden van de vluchtelingen in Turkije. De organisatie liet eerder weten niet te zullen helpen bij het terugsturen van vluchtelingen. De Europese Commissie heeft bezworen dat er geen deportaties zullen plaatsvinden en dat er hard wordt gewerkt om de leefomstandigheden in de kampen te verbeteren.

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International luidt de noodklok over de situatie in Turkije. Amnesty meldde deze week dat Turkse autoriteiten in de laatste twee maanden duizenden gevluchte Syriërs hebben teruggestuurd, nog voordat de deal met de EU werd gesloten. Deze gedwongen uitzettingen zouden vooral plaatsvinden vanuit de Turkse grensprovincie Hatay.

Amnsty: Turkije stuurt al vluchtelingen terug

Turkije stuurt volgens Amnesty International op grote schaal vluchtelingen terug naar het door oorlog verscheurde Syrië. Is Turkije wel veilig genoeg is voor de Europese Unie om vanaf maandag 4 april vluchtelingen naar terug te sturen, vraag de organisatie zich af.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden