Unhcr treurt om vertrek van Lubbers

De afdelingshoofden van de Unhcr hebben het tegenover VN-secretaris-generaal Kofi Annan opgenomen voor Ruud Lubbers. In een ongebruikelijke brief schrijven ze dat zijn ontslag betekent dat de VN-vluchtelingenorganisatie 'een creatieve en moedige' Hoge Commissaris verliest....

AP en Reuters

Lubbers 'moet herinnerd worden wegens zijn onvermoeibare vastbeslotenheid' vluchtelingen te helpen. Ook heeft hij 'een omgeving gecreëerd waarin personeelsleden van alle niveaus zich vrij voelen hun mening te geven, hoe afwijkend ook', schrijft de Unhcr-top aan Annan. 'We hopen dat dit alles als de werkelijke nalatenschap van zijn tijd als Hoge Commissaris wordt gezien, en niet het gelekte rapport over een klacht waarover u oordeelde dat deze niet kon worden bewezen.'

Lubbers is beschuldigd van seksuele intimidatie jegens een 51-jarig personeelslid in december 2003. Hij heeft steeds ontkend. Annan zag in de uitkomst van een vorig jaar verricht onderzoek geen reden hem weg te sturen, maar nadat dit rapport vorige week vrijdag in de publiciteit kwam, besloot hij Lubbers niet meer te steunen.

In een dinsdag vrijgegeven brief aan het naaste personeel van Lubbers schrijft Kofi Annan op zijn beurt dat het vertrek van Lubbers niet moet worden gezien als een schuldbekentenis. Hij benadrukt dat zijn besluit het ontslag van Lubbers te aanvaarden 'niet moet worden geïnterpreteerd als een bewijs van schuld' aan seksuele intimidatie, of enige andere overtreding.

Annan accepteerde het 'met spijt', omdat 'ik de energie en betrokkenheid zeer waardeer' waarmee Lubbers de afgelopen vier jaar de Unhcr heeft geleid.

De 'aanzwellende discussies' rond Lubbers maakten het echter moeilijk voor de Unhcr met haar werk door te gaan, aldus Annan. 'Ik heb zijn ontslag aanvaard in dezelfde geest als waarin Lubbers zijn ontslagbrief volgens mij heeft aangeboden', te weten 'vanuit de wens de belangen van de VN en de vluchtelingen het best te dienen'.

Annan heeft aangekondigd zo snel mogelijk een opvolger voor Lubbers te zullen benoemen. Namen zijn nog niet genoemd. In het verleden ging de post meestal naar een niet-Amerikaan uit een land dat veel bijdraagt aan het jaarlijkse Unhcr-budget van 1 miljard dollar. VN-functionarissen sluiten echter niet uit dat dit keer verder wordt gekeken.

Een woordvoerder van de Unhcr zei dat Lubbers' ontslag als een verrassing kwam voor de Unhcr-staf, maar dat de inspanningen voor de 17 miljoen vluchtelingen in de wereld er geen hinder van zullen ondervinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden