Ung Huot moet machtsgreep legitimiseren Hun Sen benoemt nieuwe co-premier in Cambodja

Cambodja's sterke man, Hun Sen, heeft gisteren minister van Buitenlandse Zaken Ung Huot bereid gevonden om co-premier te worden in zijn regering....

Van onze correspondent

Toine Berbers

PHNOM PENH

De 52-jarige Ung Huot vervangt prins Norodom Ranariddh, die tien dagen geleden werd afgezet als eerste co-premier en op wiens trouwste aanhangers Hun Sen sindsdien een klopjacht heeft gehouden. Ung Huot, die lid is van de royalistische Funcinpec, is acceptabel voor het deel van de partij dat de prins als leider wil laten vallen en roept tegelijk weinig verzet op bij fervente Ranariddh-aanhangers.

Drie andere kandidaten voor het premierschap, wier namen de ronde deden in Phnom Penh, zouden bij de gevluchte vleugel van Funcinpec op meer bezwaren zijn gestuit. 'Mijn partij en die van Hun Sen geloven dat ik de juiste man ben voor deze post, daarom heb ik ja gezegd', zei Ung Huot. 'Het leven moet doorgaan en het volk moet leven', stelde hij een tikje dramatisch vast.

Zijn benoeming is een zware klap voor prins Ranariddh, die probeert zijn come-back te maken via internationale druk of een gewapende strijd. Hun Sen, die officieel tweede premier is in de coalitieregering, respecteert met deze aangeboden machtsdeling de uitslag van de in 1993 door de VN georganiseerde verkiezingen. Met zijn keuze voor de in brede kring acceptabele Ung Huot vergroot hij de kloof tussen voor- en tegenstanders van de omstreden prins.

De nieuwe eerste co-premier vermeed evenwel een breuk met Ranariddh. Hij zei nadrukkelijk dat hij de prins nog steeds als leider van zijn partij beschouwt. In een ruzie tussen voor- en tegenstanders greep hij gisteren in ten faveure van de afgezette premier .

Maar dit kan niet verhullen dat Ung Huot presideert over een sterk verzwakt Funcinpec. De militaire arm van de partij is tijdens Hun Sens machtsgreep uit de hoofdstad verdreven. De afgelopen dagen heeft de Funcinpec talloze kantoren op het platteland moeten sluiten en zijn oude bolwerken in het noordwesten moeten ontruimen. Dit wekt de verdenking dat Ung Huot als vijgeblad moet dienen om de door de oud-communisten gedomineerde regering presentabel te maken in het buitenland.

Ung Huot studeerde bestuurskunde in Australië toen de beruchte Rode Khmers in 1975 de burgeroorlog wonnen. Hij keerde na zijn afstuderen niet terug, maar maakte carrière bij het Australische telefoonbedrijf. Pas in 1992 vloog hij naar zijn vaderland om de Funcinpec te helpen bij de verkiezingen. Na Funcinpecs klinkende overwinning van 1993 werd hij minister van Onderwijs . Ung Huot dwong respect af met zijn bestrijding van de corruptie in het onderwijs.

Dit wapenfeit bezorgde hem promotie toen Ranariddh eind 1994 zijn grootste rivalen de partij uitwerkte. Ranariddhs halfbroer, prins Norodom Sirivuth, nam uit protest ontslag als minister van Buitenlandse Zaken. Als diens opvolger speelde Ung Huot een grote rol in de Cambodjaanse inspanningen om het lidmaatschap te verwerven van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean). In zijn nieuwe functie zal hij nu Aseans weerzin tegen de coup van Hun Sen moeten overwinnen, die de organisatie ertoe bracht Cambodja's toetreding op de lange baan te schuiven.

Of Ung Huot goed kan samenwerken met Hun Sen is onduidelijk. Zonder machtsbasis zal het de nieuwe co-premier niet meevallen zich staande te houden tegenover de geslepen machtspolitiek van zijn ex-communistische collega.

Koning Sihanouk, die wegens ziekte in Peking verblijft maar nog steeds intens populair is in Cambodja, heeft zijn aanvankelijke afzijdigheid laten varen. Dinsdag ontving hij Franse en Japanse diplomaten en vandaag maken de ministers van de Filipijnen, Indonesië en Thailand namens de Asean hun opwachting. De monarch heeft Hun Sen opgeroepen een einde te maken aan de willekeurige executies, die de afgelopen week aan minstens 40 aanhangers van Ranariddh het leven hebben gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden