Unesco-erfgoed Jemen beschadigd door luchtaanvallen

Luchtaanvallen door de internationale coalitie op doelen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa hebben zeker zeven levens geëist. Vier panden in het centrum van de stad die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan werden verwoest.

Jemenieten inspecteren oude gebouwen in de oude binnenstad van Sanaa die zijn geraakt door een luchtaanval.Beeld epa

Het zou de eerste luchtaanval zijn op de historische binnenstad van Sanaa sinds de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op 26 maart begon met bombardementen.

Opmerkelijk genoeg explodeerden de raketten niet, maar de impact verwoestte zeker drie oude huizen en beschadigde een onbekend aantal andere.

Unesco had felle kritiek op de luchtaanvallen op 'het oudste islamitische stedelijke landschap ter wereld'. 'Ik ben geschokt door de beelden van deze prachtige huizen van meerdere verdiepingen en tuinen, waar niets dan puin van over is', zei directeur-generaal van Unesco Irina Bokova. Ze riep de strijdende partijen op het ergoed van Jemen, dat 'de ziel van het Jemenitische volk bevat', te beschermen.

De strijdende partijen in Jemen - aan de ene kant de Houthi's en hun bondgenoten en aan de andere kant de aanhangers van de gevluchte president Abed Rabbo Mansour Hadi - reizen zondag af naar Genève voor vredesgesprekken, onder leiding van de Verenigde Naties. Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon en andere spelers uit de regio zoals de Saoediërs zullen daarbij aanwezig zijn, maar in eerste instantie gaan de kemphanen niet met elkaar aan tafel. Een VN-woordvoerder sprak wel de hoop uit dat de strijdende partijen uiteindelijk met elkaar in gesprek gaan.

De verwachting is dat de gesprekken twee of drie dagen zullen duren.

Jemenieten zoeken naar overlevenden onder de brokstukken van een huis dat is beschadigd door een luchtaanval.Beeld epa

Gewonden in Aden

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen heeft ondertussen in de zuidelijke havenstad Aden meer dan honderd gewonden opgevangen na hevige bombardementen op de wijk Al-Basateen.

'Op dinsdag en woensdag zijn in totaal meer dan 130 gewonden naar onze klinieken gekomen, zegt projectcoördinator Thierry Goffeau in Aden. 'De ziekenhuizen hier zijn vol, bij sommige liggen matrassen voor de poorten om patiënten op te kunnen vangen. Dagelijks zijn er gevechten en luchtbombardementen. We maken ons grote zorgen over patiënten die de ziekenhuizen niet kunnen bereiken, terwijl de mensen die al opgenomen zijn, te bang zijn om naar huis te gaan.'

In Aden lijden de inwoners niet alleen onder de gevechten, maar ook doordat ze afgesneden zijn van de rest van het land en omsingeld zijn door frontlinies. 'Er zijn tekorten aan voedsel, gas, brandstof en medicijnen', zegt landencoördinator Hassan Boucenine in Jemen. 'De gezondheidszorg stort in. Patiënten met chronische ziekten kunnen niet aan medicijnen komen, er liggen lijken in de straten en de stad is een vuilnisbelt geworden, met afval overal op straat. Het is enorm belangrijk om de blokkade op voedsel en medicijnen op te heffen en de aanvoer door de lucht en via zee en land van de goederen te garanderen die de mensen nodig hebben om te overleven.'

Een Jemeniet met een kar vol blikjes in de straten van Aden.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden