Une Histoire d'Amour

Une Histoire d'Amour

**

Regie: Hélène Filières (2013, 80 min.)

Extra: publieksinterview filmfestival Rotterdam

Distributeur: Wild Bunch

Als de kijker zich er al te bewust van is dat de camera beweegt in een film, moet de maker oppassen. Dat is net zoiets als gaan kijken naar de lampen tijdens een toneelvoorstelling. Je hebt de wereld verlaten waarin je behoort te verkeren en bent als een buitenstaander bezig te beschouwen hoe de makers te werk zijn gegaan om hun illusie tot stand te brengen.

Van Une histoire d'amour herinner je je vooral die bijna niet stilstaande camera. Voortdurend glijdt ze door de vertrekken van de uiterst chique en stijlvolle locaties waar het verhaal zich afspeelt: dure hotellobby's, restaurants en de huizen van de twee hoofdpersonen. De een is de alleenstaande op 37 na rijkste man van Frankrijk. Zijn modelwoning lijkt wel wat op die van de vrouw die hij op een avond als callgirl laat komen en met wie hij in een uitzichtloze sm-relatie belandt.

En net als de camera doet, glijdt eigenlijk de hele film erlangs. Het zijn losse scènes die veel suggereren en aanstippen, maar weinig concreet en duidelijk maken. De film is losjes gebaseerd op een geruchtmakende waargebeurde zaak, die voor Fransen wellicht genoegzaam bekend is, maar waarvan je op basis van alleen de film te weinig begrijpt.

In een op de dvd bijgevoegd interview, gehouden tijdens het afgelopen filmfestival van Rotterdam, benadrukt regisseur Fillières hoezeer ze heeft willen suggereren en niet tonen, omdat ze niet wilde oordelen over de gecompliceerde relatie tussen de personages, gespeeld door een stramme Laetitia Casta en een sterke Benoit Poelvoorde. Daarmee lijdt haar regiedebuut - ze is een ervaren actrice - aan wat je wel vaker ziet bij debuten: een tot in het extreme doorgevoerd concept dat de kijker uiteindelijk buitensluit.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden