Undergroundblad met verrukkelijke tirades

Jarenlang keek Amsterdam jaloers naar de bloeiende alternatieve scenes van steden als Eindhoven en Groningen, maar het bandjescircuit van de hoofdstad is er sinds een paar jaar bovenop....

Menno Pot

Tot de centrale figuren in de Amsterdamse scene horen Bas Morsch (voorheen in Sal, nu grafisch vormgever voor andere bands) en Bas Jacobs (Seedling en Pfaff). Ze bestieren een platenlabel (That Dam Record Company), zitten achter de ontzettend leuke Krawattenklup-avonden en brengen een tweemaandelijks tijdschrift uit: That Dam Magazine. 'Voor en door de Nederlandse underground', en dat was aanvankelijk meteen het probleem. Hartstikke sympathiek, zo'n blad dat nu eens n volstond met recensies en interviews, maar tegen wie hadden die leden van die Amsterdamse bandjes het nou eigenlijk, behalve tegen elkaar?

Maar That Dam Magazine is het ons-kent-ons-gevoel gaandeweg ontstegen. Het recentelijk verschenen zesde nummer markeert de geboorte van een respectabel undergroundblad. Een themanummer is het, over misschien wel het interessantste onderwerp van dit moment in de popcultuur: het downloaden en branden, de vermeende crisis in de muziekindustrie, de gevolgen voor de muziek.

En de vraag: hoe zielig zijn die klagende platenmaatschappijen nou precies? De strijdkreet: 'Burning down the industry'.

Dat de auteurs van de artikelen niet zo veel medelijden hebben met de majors is geen verrassing. Het niveau van sommige betogen daarentegen wel.

Neem het hoofdartikel Hypothese, waarin Bas Morsch een beeld schetst van de major-platenindustrie, en dat tegen het einde Orwelliaanse paranoia oproept, maar zeker niet eenzijdiger of kortzichtiger is dan de gemiddelde klaagzang van platenmaatschappijenkoepel NVPI.

Waarom stopt een bedrijf als Sony niet met het produceren van branders en blanco cd's voor ze ons lastig komen vallen met gezanik over dalende winsten uit cdverkoop? Kan iemand eens uitleggen hoe het mogelijk is dat nu al twee majors hun cd-prijzen met vijf euro verlaagd hebben, terwijl ze jarenlang hebben beweerd dat dat onmogelijk was?

De auteurs willen het wel eens weten. En wij ook wel, eigenlijk.

In een undergroundblad horen natuurlijk ook verrukkelijke tirades te staan. Fluitende projectielen, woest afgevuurd richting de zone bezuiden de gordel. Zoals die van Bas Barnasconi, over platenbonzen die 'achterover hangen in hun burostoel, in slaap gedommeld door alle decadente lunches'. Niet zo sterk als het artikel van Bas Morsch, maar wel leuk.

Kort door de bocht, zegt u? In dat geval verwijzen we naar de 'Zaken van Algemeen Nut', achterin het blad: 'Waar verhalen kort door de bocht zijn, moet u zich bedenken dat dit Nederland is. De bochten zijn kort, want anders zit je in Duitsland, of Belgiof voor je het weet via Frankrijk en Duitsland weer terug in Nederland.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden