Unanieme steun voor Dijsselbloem om nog drie maanden Eurogroep voor te zitten

Jeroen Dijsselbloem blijft nog drie maanden voorzitter van de Eurogroep, het invloedrijke gezelschap van Europese ministers van Financiën. Hij kreeg maandag de unanieme steun van de eurocollega's om zijn mandaat tot 13 januari volgend jaar af te maken. Hij is dan vijf jaar Eurogroepvoorzitter geweest.

Jeroen Dijsselbloem Beeld null
Jeroen Dijsselbloem

Dat Dijsselbloems ministerschap eind deze maand afloopt - het nieuwe kabinet zonder PvdA is dan naar verwachting aangetreden - vonden de bewindslieden geen probleem, al is het de ongeschreven regel dat alleen een minister van Financiën de Eurogroep kan leiden. Ook de toekomstige coalitiepartners VVD, CDA, D66 en ChristenUnie accepteren dat Dijsselbloem nog enkele maanden in Brussel blijft. 'Ik heb met de leiders van de coalitiepartijen gesproken', zei Dijsselbloem maandagavond na afloop van het overleg met zijn eurocollega's.

Afgelopen weken hield Dijsselbloem er rekening mee dat sommige collega's - Le Maire (Frankrijk), De Guindos (Spanje), Centeno (Portugal) - vanwege hun eigen ambities op een sneller afscheid zouden aandringen. Die vrees werd niet bewaarheid. Zijn suggestie om de resterende drie maanden van zijn mandaat te gebruiken om zijn opvolger te kiezen, werd zonder opmerkingen aangenomen.

Op voorstel van Dijsselbloem kiest de Eurogroep in december haar nieuwe voorzitter. Tot medio november kunnen geïnteresseerden zich schriftelijk melden. De Franse minister Le Maire gooit hoge ogen, sinds zijn aantreden in mei is hij zeer actief in de Eurogroep. Andere gegadigden zijn Centeno, De Guindos, de Slowaakse minister Kazimir en de Europees Commissaris Moscovici (Economische Zaken en Financiën).

Moscovici en Dijsselbloem vinden dat de volgende voorzitter opnieuw een sociaaldemocraat moet zijn. Ze wijzen erop dat de voorzitters van de Europese Commissie (Juncker), het parlement (Tajani) alsook de EU-president (Tusk) allen van christendemocratische huize zijn. Dat vergroot op papier de kansen van Moscovici en Kazimir maar Brusselse insiders verwachten niet dat zij het worden.

Steeds vaker duikt de naam van de liberale Luxemburgse minister Gramegna op als compromiskandidaat. Wat zijn ideeën en politieke keuzes betreft, zit de Luxemburger meestal op dezelfde lijn als Nederland.

Jeroen Dijsselbloem Beeld null
Jeroen Dijsselbloem

Schäuble

Naast het nakende vertrek van Dijsselbloem stonden de minister stil bij het afscheid van hun Duitse collega Schäuble. Die wordt binnenkort voorzitter van het Duitse parlement. Schäuble werd uitbundig geprezen door zijn collega's om zijn 'wijsheid', 'compromisbereidheid' en 'vriendschap'.

Schäuble's stem trilde van emotie toen hij zijn collega's bedankte, zei Moscovici. De Duitse minister kreeg van alle ministers een EU-vlag met hun handtekening. Van Le Maire kreeg hij tevens een fles Bordeaux, Kazimir gaf een stapeltje namaak 100-eurobiljetten met Schäuble's gezicht erop.

In zijn acht jaar als minister van Financiën was Schäuble dé voorvechter van een strikt hervormings- en bezuinigingsbeleid voor eurolanden in economisch zwaar weer. Tijdens de Griekse crisis werd hij door de media in Griekenland regelmatig als nazi neergezet.

Dijsselbloem met de Duitse minister van Financiën Schäuble. Beeld null
Dijsselbloem met de Duitse minister van Financiën Schäuble.

Volgens Schäuble is het 'een goed moment' om het ministerschap neer te leggen nu de euro en de eurolanden er weer goed voor staan. Middels een vertrouwelijk 'non paper' liet hij zijn collega's een politiek testament na waarin hij de vloer aanveegt met veel van de Franse plannen om de eurolanden hechter te integreren. Een Europese minister van Financiën met een apart budget, een fonds om economische schokken op te vangen, de uitgifte van eurobonds, Schäuble verwijst het naar de prullenbak of de verre toekomst. Tot opluchting van Den Haag.

Het enige waar Schäuble brood in ziet, is het optuigen van het huidige Europese noodfonds to een Europees Monetair Fonds dat moet voorkomen dat eurolanden financieel en economisch ontsporen.

Lees een interview met Jeroen Dijssebloem en over de plannen van Rutte-III

Interview: Loon naar werken bestaat niet in de politiek, zegt Jeroen Dijsselbloem na alle ophef over zijn drank & vrouwen-uitspraak. 'Ik ben nu de bliksemafleider. Dat is prima, ik ben nog niet afgebrand.' (+)Overzicht:
Dinsdag wordt het regeerakkoord van Rutte III verwacht. Dit zijn de belangrijkste beleidspunten die daar al uit werden gelekt.

Experiment: Tien gemeenten mogen wiet gaan verkopen. Deze wiet wordt onder overheidstoezicht geteeld. Ook kan toezicht worden gehouden op de kwaliteit van de wiet.

Hypotheekplannen: De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie laat de zogenoemde villabelasting intact. Ook wordt het voor huizeneigenaren onaantrekkelijk om geen of een kleine hypotheek te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden