'Unabomber' bekent plegen bomaanslagen

Theodore Kaczynski, die ervan verdacht wordt als Unabomber verscheidene bomaanslagen in de Verenigde Staten te hebben gepleegd, zal in het proces tegen hem schuld bekennen....

REUTERS

Reuters

SACRAMENTO

Kaczynski heeft het met de rechter op een akkoordje gegooid, aldus functionarissen van het ministerie van Justitie donderdag. De zogeheten plea bargain werd bekendgemaakt kort voordat het proces voor een jury in de Californische stad Sacramento zou worden hervat.

De 55-jarige voormalige hoogleraar wiskunde verstuurde gedurende zeventien jaar een reeks bombrieven. Dit kostte aan drie mensen het leven. Drieëntwintig mensen liepen verwondingen op.

De rechter heeft Theodore Kaczynski donderdag verboden zijn eigen verdediging te voeren. Volgens de rechter zou Kaczynski van plan zijn geweest het grondwettelijke recht om zichzelf te verdedigen 'als een instrument van zelfvernietiging' te misbruiken.

De aangeklaagde deed zijn verzoek bij de opening van het proces op 8 januari. Hierdoor moesten de openingstoespraken worden uitgesteld.

Door de uitspraak van de rechter houdt Kaczynski de twee advocaten die hem zijn toegewezen. De verdediging wil aantonen dat hij gestoord is en daardoor niet toerekeningsvatbaar. Kaczynski verzet zich hiertegen.

De Unabomber pleegde uit haat tegen de moderne wereld zijn aanslagen. Hij had het vooral gemunt op medewerkers van universiteiten en luchtvaartmaatschappijen.

Uiteindelijk is hij gearresteerd in de noordelijke staat Montana, waar hij twintig jaar in volstrekte afzondering heeft geleefd. Op de eerste dag van het proces heeft hij gepoogd zich van het leven te beroven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden