UMTS-veiling zonder Amerikanen

Door de miljardenbedragen die naar verwachting moeten worden neergeteld voor Nederlandse UMTS-frequenties, hebben drie bedrijven besloten af te zien van deelname aan de veiling die de overheid vanaf begin juli houdt....

De Amerikaanse telecomgigant MCI Worldcom - onlangs omgedoopt tot WorldCom - wil geen mededelingen doen over de motieven niet mee te bieden; duidelijk is dat de prioriteiten elders in Europa liggen. Zo doet het bedrijf wel mee in Duitsland, waar de veiling eind juli van start gaat. Ook Global Crossing, dat wereldwijd (onderzeese) glasvezel bezit, wil niet te veel hooi op de vork nemen en ziet af van de veiling.

Kabelbedrijf UPC gaf vorige week tijdens een aandeelhouders al aan niet mee te doen aan de Nederlandse veiling. 'Niet zozeer omdat we daar geen geld voor zouden hebben', aldus woordvoerder B. Holtkamp. 'Het is eerder de vraag of je de investering bij dergelijke bedragen wel kunt terugverdienen. UMTS is belangrijk voor UPC; we willen onze content ook mobiel verspreiden. Je kunt dat ook bereiken door samenwerking met partijen die zo'n licentie bemachtigen.'

In Nederland worden vijf frequentiepakketten geveild. Minister Zalm heeft als opbrengst het intussen beruchte bedrag van 20 miljard gulden genoemd - ofwel vier miljard gulden per licentie.

Dat getal wordt echter in de telecombranche afgedaan als 'natte vinger-werk'. Het beginbod voor de twee beste licenties bedraagt honderd miljoen gulden. Voor de drie overige kavels is dat negentig miljoen.

Zeker is dat de vijf huidige mobiele aanbieders KPN, Libertel, Telfort, Dutchtone en Ben meedingen naar een licentie. Zonodig kunnen deze bedrijven rekenen op de diepe zakken van moederconcerns als Vodafone (Libertel), British Telecom (Telfort) en France Télécom (Dutchtone).

Ook Versatel, Deutsche Telekom, het Noorse Telenor, Hutchison uit Hongkong, en het Australische OneTel met het Finse Sonera worden genoemd als gegadigden. Maar onder meer Libertel heeft al gezegd 'niet tegen elke prijs' een frequentie te willen kopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden