UMC Utrecht weer in opspraak na niet melden medische missers

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft opnieuw ernstige fouten gemaakt. Het televisieprogramma Zembla toonde woensdagavond dat minder ervaren chirurgen eind 2014 gekozen hebben voor goedkopere, volgens deskundigen minder effectieve methodes bij het plaatsen van hoorimplantaten bij dove kinderen. Van de negen operaties moeten er nu vijf over.

UMC Utrecht. Beeld anp

Ook heeft het ziekenhuis geen melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) van drie misgelopen operaties van zeer jonge kinderen met een zeldzame schedelafwijking. Na de operaties hadden de kinderen een scheef, asymmetrisch gezicht.

In november vorig jaar meldde Zembla dat het ziekenhuis ook eerder had verzuimd calamiteiten te melden bij de Inspectie. Het ging toen om twee operaties met dodelijke afloop door artsen op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (kno). Volgens anonieme medisch specialisten zou op de kno-afdeling een 'angstcultuur' heersen en moesten artsen onder grote stress en tijdsdruk opereren. Het ziekenhuis heeft in januari het hoofd van de afdeling KNO en een chirurg 'met verlof' gestuurd.

Margriet Schneider, sinds november voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht, trekt het boetekleed aan. 'Er zijn fouten gemaakt, en elke fout is er één te veel. Voor patiënten is het vaak zwaar en verdrietig'. Het ziekenhuis heeft volgens haar de zaak van de gehoorimplantaten 'uitgebreid onderzocht' en het rapport naar de Inspectie gestuurd. 'Over de misgelopen schedelcorrecties heeft de IGZ ons laten weten dat wij deze hadden moeten melden. Op aanwijzing van de Inspectie zijn we in juni 2015 definitief gestopt met deze ingrepen.'

Incidenten schedeloperaties niet gemeld

Ook heeft het ziekenhuis geen melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) van drie misgelopen operaties van zeer jonge kinderen met een zeldzame schedelafwijking. Na de operaties hadden de kinderen een scheef, asymmetrisch gezicht. In november vorig jaar meldde Zembla dat het ziekenhuis ook eerder had verzuimd calamiteiten te melden bij de Inspectie.

Het ging toen om twee operaties met dodelijke afloop door artsen op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (kno). Volgens anonieme medisch specialisten zou op de kno-afdeling een 'angstcultuur' heersen en moesten artsen onder grote stress en tijdsdruk opereren. Het ziekenhuis heeft in januari het hoofd van de afdeling KNO en een chirurg 'met verlof' gestuurd.

Diepgaand onderzoek

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is eind vorig jaar een groot onderzoek begonnen naar de KNO-afdeling van het UMC Utrecht, na de eerste uitzending van Zembla. 'Wij kijken daarin ook naar hoe het ziekenhuis wordt bestuurd en hoe er wordt omgegaan met calamiteiten', zegt een woordvoerster van de Inspectie. Het is volgens haar uitzonderlijk dat hiervoor een externe onderzoekscommissie is aangesteld.

'Met het grote, lopende onderzoek hebben we het toezicht al geïntensiveerd, onder meer door onaangekondigde bezoeken. We leggen verscherpt toezicht op als de Raad van Bestuur niet zou meewerken aan het onderzoek of noodzakelijke verbeteringen niet zou doorvoeren. Daar is op dit moment geen sprake van.' De Patiëntenfederatie NPCF eist diepgaand onderzoek. Volgens de organisatie is dit het zoveelste bewijs dat het systeem met maximale vergoedingen per ziekenhuis niet werkt.

Schneider zegt namens de raad van bestuur dat het ziekenhuis als hard bezig is de organisatie te verbeteren. 'Het is voor medewerkers nu gemakkelijker om mogelijke misstanden te melden. De richtlijnen zijn verduidelijkt, wanneer een incident bij de inspectie moet worden gemeld. Op de uitvoering ziet de raad van bestuur toe.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.