Uma Thurman verbreekt stilte over Weinstein, vertelt over aanranding

Actrice Uma Thurman heeft zich in de Amerikaanse krant The New York Times (NYT) uitgesproken over de gevallen filmproducent Harvey Weinstein. Thurman speelde een van de hoofdrollen in Pulp Fiction (1994), de door Quentin Tarantino geregisseerde film die een groot succes was voor Weinstein en zijn productiemaatschappij. De actrice vertelt nu dat ze meerdere keren seksueel is belaagd door hem.

Actrice Uma Thurman. Beeld epa
Actrice Uma Thurman.Beeld epa

Weinstein ging vernuftig te werk, aldus Thurman. Ze was eerst een tijdlang bevriend met de producent en zijn toenmalige vrouw Eve. Het tweetal voerde lange gesprekken over film, scripts en haar loopbaan, zegt Thurman tegen NYT-verslaggever Maureen Dowd. Weinstein roemde Thurman om haar acteerprestaties en om haar intellect, aldus de actrice.

Toen begon hij haar lastig te vallen. In een Parijse hotelkamer vroeg hij haar met hem mee te lopen en belandden ze in een sauna. Toen Thurman verbaasd reageerde, ging Weinstein ervandoor. De tweede keer, in een hotelkamer in Londen, kroop Weinstein boven op haar en probeerde hij zijn geslachtsdeel uit zijn broek te halen. 'Hij deed allerlei akelige dingen', zegt Thurman, die zich onder Weinstein uit wist te worstelen.Toen ze later naar hem toe ging om hem met zijn gedrag te confronteren, dreigde hij haar carrière te verwoesten.

Via zijn woordvoerder laat Weinstein, die zich in een verslavingskliniek laat behandelen in de Amerikaanse staat Arizona, weten dat hij een 'fijne en flirterige' werkrelatie met Thurman had. Hij heeft signalen van haar kant verkeerd geïnterpreteerd, aldus de verklaring. Weinstein en zijn team stuurden na lezing van het stuk foto's van de producent en de actrice naar de krant, gemaakt bij premières de afgelopen jaren. Om 'de sterke band tussen Weinstein en Thurman' te illustreren.

Thurman zegt zich schuldig te voelen omdat Weinstein na haar nog zo veel andere slachtoffers heeft gemaakt. 'Ze gingen als lammeren naar de slachtbank, omdat ze ervan overtuigd waren dat iemand die zich op zo'n hoge positie bevindt je nooit iets strafbaars zou aandoen. Dat doet zo iemand dus wel.'

Regisseur Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Uma Thurman en Harvey Weinstein in 2004 na de premiere van de film Kill Bill Vol 2. Beeld afp
Regisseur Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Uma Thurman en Harvey Weinstein in 2004 na de premiere van de film Kill Bill Vol 2.Beeld afp

Ruzie met Tarantino

Quentin Tarantino, die zijn loopbaan aan Weinstein te danken heeft, zou het gedrag van de producent eerst hebben goedgepraat, maar hem later - nadat Thurman hem nogmaals had verteld dat Weinstein haar had lastiggevallen - met zijn gedrag hebben geconfronteerd. Weinstein bood hierop aan Thurman zijn excuses aan, zegt ze. Dit gebeurde tijdens het filmfestival van Cannes in 2001. Weinstein bevestigt dat hij zich heeft verontschuldigd.

Samenwerken met Weinstein was volgens Thurman een hel nadat hij haar had aangerand. Ze kwam hem overal tegen, maar wilde nooit met hem alleen zijn.

Haar relatie met Tarantino, die haar altijd zijn muze heeft genoemd, kwam ook onder druk te staan. Hun band verslechterde nadat Tarantino de actrice had overgehaald zelf een stuntauto met open dak te besturen voor de film Kill Bill (2003-2004), waarin Thurman de hoofdrol speelde.

Ze moest, in een auto die kuren vertoonde, hard rijden, zodat haar haar mooi zou wapperen in de wind. Thurman protesteerde naar eigen zeggen meerdere malen, maar Tarantino hield voet bij stuk. Dus stapte ze zelf achter het stuur en reed over een kronkelige weg - die volgens Tarantino kaarsrecht zou zijn - en verloor de macht over het stuur. De auto botste tegen een boom. In videomateriaal dat onlangs werd vrijgegeven is te zien hoe Thurman na de crash verslapt achter het stuur hangt. Ze heeft naar eigen zeggen blijvende schade aan haar nek en knieën overgehouden aan het ongeval.

Tarantino en Miramax, de filmstudio van Weinstein, weigerden haar jarenlang de beelden te geven, tenzij ze zou beloven dat ze geen aanklacht zou indienen. Bovendien, zegt Thurman in het interview, liet Tarantino zich tijdens de opnamen van Kill Bill van een sadistische kant zien. Tijdens een scène waarin acteur Michael Madsen haar in haar gezicht spuugt, nam de regisseur zelf de honneurs waar. Thurman en Tarantino hebben sinds Kill Bill niet meer samengewerkt. Volgens The New York Times heeft de regisseur niet gereageerd op verzoeken om commentaar op het verhaal van Thurman.

De actrice vertelt ook over een incident eerder in haar carrière, toen ze door een oudere acteur, die niet bij naam wordt genoemd, werd verkracht in New York. Ze heeft nu het gevoel dat ze eindelijk haar verhaal kan doen. 'Ik heb 47 jaar van mijn leven gedacht dat mensen van me houden als ze gemeen tegen me zijn. Dat heeft zo lang geduurd, omdat we als kleine meisjes leren dat wreedheid en liefde op een of andere manier iets met elkaar te maken hebben.'

Nadat het schandaal rond Weinstein afgelopen najaar was losgebarsten, werd Thurman gevraagd om commentaar. Op de rode loper van de première van het toneelstuk The Parisian Woman, waarin ze de hoofdrol speelt, vertelde de actrice met ingehouden woede, en 'om niet in huilen uit te barsten', dat zij haar verhaal op een later moment zou doen. Het stuk, 'This is why Uma Thurman is angry', was dit weekend het meestgelezen verhaal op de website van de krant.

Quentin Tarantino. Beeld afp
Quentin Tarantino.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden