Ultranationalisten op winst bij verkiezingen Servië

De Servische ultranationalisten staan op winst bij de parlementsverkiezingen van zondag. Volgens onafhankelijke peilingen wordt de partij van Tomislav Nikolic de grootste in het 250 zetels tellende parlement...

ANP

Op een tweede stek achter de ultranationalisten komt de gematigde Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic. Deze zou volgens de eerste peilingen tegen de 23 procent van de stemmen hebben gekregen. De partij van premier Vojislav Kostunica zou 17 procent van de stemmen hebben gekregen. Hij zou daarmee een doorslaggevende rol kunnen spelen bij de vorming van een coalitie.

De Servische Democratische Partij (SDS) van Kostunica neigt volgens waarnemers meer naar de ultranationalistische SRS dan naar de DS. De partij van de conservatieve premier is van huis uit eveneens nationalistisch maar minder strikt dan de partij van Nikolic en de in de Scheveningse gevangenis verkerende partijleider Vojislav Seselj. Seselj staat terecht voor het Joegoslavië-Tribunaal.

De ongeveer 6,6 miljoen stemgerechtigde Serviërs konden zondag tot 19.00 uur terecht in de stemlokalen. De opkomst lag met 56,7 procent onverwacht hoog. De parlementsverkiezingen worden gezien als een referendum over toenadering tot de Europese Unie en de NAVO en een keuze voor of tegen economische hervormingen. Het zijn de eerste verkiezingen sinds de unie met Montenegro vorig jaar werd verbroken.

De verwachting vooraf was dat de opkomst niet hoog zou zijn. Veel kiezers hebben genoeg van de politiek die de erfenis van het uiteenvallen van Joegoslavië maar niet van zich af weet te schudden. Een van die erfenissen is de status van Kosovo, dat als een schaduw over de stembusstrijd hangt.

Aan het einde van de week komt VN-afgezant Martti Ahtisaari met zijn plannen voor de toekomst van de etnisch-Albanese provincie, die sinds de NAVO-bombardementen van 1999 de facto onafhankelijk is. Servische nationalisten als die van de SDS en SRS zien Kosovo echter als de wieg van de Servische Staat en zijn fel gekant tegen het opgeven van de provincie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden