nieuws

Ultraconservatieve opperrechter Raisi wint presidentsverkiezingen Iran

Geheel volgens de verwachting heeft de ultraconservatieve opperrechter Ebrahim Raisi in Iran de presidentsverkiezingen gewonnen. Omdat zijn concurrenten hem hebben gefeliciteerd, wordt aangenomen dat een extra verkiezingsronde niet nodig is.

Ebrahim Raisi vrijdag in Teheran, nadat hij zelf zijn stem had uitgebracht bij de Iraanse presidentsverkiezingen. Beeld AFP
Ebrahim Raisi vrijdag in Teheran, nadat hij zelf zijn stem had uitgebracht bij de Iraanse presidentsverkiezingen.Beeld AFP

Het regime stond slechts een handvol presidentskandidaten toe om deel te nemen aan de verkiezingen. De Iraniërs lijden al jaren onder een diepe economische crisis. De hoop op veranderingen via verkiezingen is verdampt. De onderdrukking van de oppositie is in de afgelopen acht jaar onder de ‘gematigde’ Rohani nog steeds hevig geweest.

Met Raisi als president is het onwaarschijnlijk dat Iran zijn politieke koers verandert. De 60-jarige Raisi heeft al vanaf jonge leeftijd carrière gemaakt in het justitieel apparaat van het land, waar sinds 1979 de conservatieve sjiitische geestelijkheid heerst. Raisi werd twee jaar geleden door de machtigste man van het land, ayatollah Ali Khamenei, tot voorzitter van het hooggerechtshof benoemd.

Raisi geldt als een houwdegen van het regime. Hij heeft naar verluidt onder meer als aanklager in Teheran in 1988 een leidende rol gespeeld bij een golf van executies van politieke tegenstanders. Daarbij zijn volgens mensenrechtenorganisaties in vijf maanden tijd duizenden mensen vermoord.

Waarnemers menen dat 82-jarige Khamenei met zijn vertrouweling Raisi een nieuwe fase van de Islamitische Revolutie wil inluiden die de greep van de ayatollahs op de samenleving nog verder verstevigt.

Aangenomen wordt dat de opkomst ook bij deze verkiezingen heel erg laag is geweest. Waarnemers schatten dat de opkomst niet hoger is geweest dan 40 procent. In 2017 was dat volgens officiële cijfers nog 70 procent. Raisi verloor toen van Rohani.

Wanneer een presidentskandidaat in Iran geen absolute meerderheid van de stemmen behaalt, volgt in de regel een tweede stemronde. Maar omdat Raisi’s tegenstanders, de relatief gematigde concurrent Abdolnasser Hemmati en de vertrekkende president Hassan Rohani, hun felicitaties al hebben overgebracht, wordt aangenomen dat de strijd om het presidentschap nu reeds beslist is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden