Ultimatum voor minister Slob: meer geld voor basisonderwijs, anders opnieuw staking

Het basisonderwijs stelt minister Arie Slob (Onderwijs) een ultimatum. Hij krijgt een maand de tijd om meer geld vrij te maken voor een beter salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs. Lukt dat niet, dan blijven de scholen op 12 december opnieuw een dag dicht.

Basisschoolleerkrachten tijdens een eerdere staking in Den Haag. Beeld ANP
Basisschoolleerkrachten tijdens een eerdere staking in Den Haag.Beeld ANP

Dat hebben actiegroep PO in Actie, de onderwijsvakbonden en de PO-raad (de organisatie van schoolbesturen) donderdag besloten. 'De actiebereidheid is bij alle partijen enorm', zegt Jan van de Ven van PO in Actie, dat gesteund wordt door meer dan 45 duizend leerkrachten. Begin oktober waren de scholen ook al een dag dicht.

De actievoerende partijen, verenigd in het PO-front, eisen dat basisschoolleerkrachten evenveel betaald krijgen als de collega's in het voortgezet onderwijs. Ook willen ze minder werkdruk. Daar is in totaal circa 1,4 miljard euro voor nodig. Een deel daarvan is al door het kabinet beschikbaar gesteld, maar daar neemt het PO-front geen genoegen mee.

Minister Slob krijgt daarom tot de week van 5 december de tijd om het hele bedrag vrij te maken. Dan wordt in de Tweede Kamer de onderwijsbegroting behandeld. 'De nieuwe minister stelt zich tot nu toe constructief op', zegt Van de Ven. 'Hij heeft ons al uitgenodigd om te komen praten. We willen hem een serieuze kans bieden om te laten zien wat hij waard is.'

Komt Slob niet aan de eisen tegemoet, dan volgt op 12 december opnieuw een landelijke staking, zo nodig gevolgd door een estafettestaking in 2018. Van de Ven: 'Dan gaan bijvoorbeeld in januari de scholen in Friesland en Groningen een dag dicht, in februari die in Noord-Brabant en Limburg, enzovoorts. Zo blijft het onderwerp op de agenda.'

Minister Slob laat weten graag met de leraren en PO in Actie in gesprek te willen om te zorgen dat leraren en leerlingen 'echt verschil' gaan merken in de klas. 'En dat aanbod staat, staking of geen staking.' Verder wil hij benadrukken dat er al 'veel extra geld' in het basisonderwijs geïnvesteerd wordt de komende jaren: 450 miljoen om de werkdruk te verlagen en 270 miljoen voor meer salaris.

Op 29 november is er ook al een korte werkonderbreking, al zullen ouders daar geen last van hebben. Dan zal het PO-front namelijk een bijeenkomst organiseren waar een paar honderd leerkrachten in gesprek gaan met minister Slob. 'Leerkrachten leggen het werk dan anderhalf uur neer', zegt Van de Ven, 'zodat alle collega's het gesprek via internet kunnen volgen. Maar dat zal niet onder lestijd zijn.'

'We leggen het werk neer totdat er geld is'
Basisschoolleerkrachten Thijs Roovers en Jan van de Ven kregen voor elkaar wat de vakbonden maar niet lukte: een landelijke staking voor meer loon en minder werkdruk. 'We gebruiken de techniek van de overrompeling.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden