Ultimatum Smolders: of een 'neutraal' stuk in de krant, of hij stapt op

Drie dagen om een ‘neutraal artikel’ te schrijven over Hans Smolders, ooit chauffeur van Pim Fortuyn en nu raadslid te Tilburg.

Raoul du Pré

Smolders beleefde in het najaar mooie momenten toen zijn eeuwige tegenstander, burgemeester Vreeman, moest vertrekken wegens de affaire rond het Miditheater. Maar hij kon er nauwelijks van genieten, want Vreeman sleepte hem mee in zijn val. De burgemeester kon de raad naar eigen zeggen in juni 2008 niet inlichten over de verbouwingskosten van het theater omdat hij zich op dat moment grote zorgen maakte over de bestuurbaarheid van de stad. Hij had gehoord dat Smolders om steekpenningen zou hebben gevraagd aan de bouwer van een winkelcentrum. Het onderzoek daarnaar loopt nog.

Smolders wijst sindsdien op het gebrek aan logica in de redenering: Vreeman hoorde pas in september 2008 over steekpenningen. Al in juni wist hij van de verbouwingskosten. ‘Het kan dus helemaal niet.’

Vreemans verhaal is alom ontmaskerd als een wanhoopsoffensief. Hij is weg. Waar maakt u zich druk om?’
‘Het justitieonderzoek naar mij loopt nog. Nu willen ze het één week voor de verkiezingen publiceren. En het Brabants Dagblad blijft er maar over schrijven. Vreeman was een burgemeester met visie en Smolders nam misschien steekpenningen aan. Ja, zo kom ik er nooit vanaf. Waar rook is, is vuur hè. Als ze tien keer schrijven over Smolders die een borreltje drinkt, is Smolders zo een alcoholist. En dat terwijl het hele achterlijke verhaal zó makkelijk te ontmaskeren is. Ik ben het zat. Ze hoeven niet positief over Smolders te schrijven, maar wel neutraal. Tenminste één keer.

Dat is naïef. Geen krant schrijft een stuk onder dwang van een politicus.
‘Dan hebben zij het op hun conto dat Smolders stopt. Daar zullen de Tilburgers niet blij mee zijn.’

Ze doen het niet, zegt de hoofdredactie.
‘Dan is het hun schuld dat deze volksvertegenwoordiger ten onder gaat. Wie denkt dat dit een spelletje is vergist zich.’

Hans Smolders (ANP) Beeld
Hans Smolders (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden