Ultieme boeman

HANNEKE DE KLERCK

De Zodiac Killer in een ontcijferde boodschap

Begin jaren zeventig werd San Francisco opgeschrikt door een seriemoordenaar, die de media, de politie en het publiek jarenlang in zijn greep hield. De 'Zodiac Killer' communiceerde in gecodeerde boodschappen - raadsels, geheimschrift, puzzels - die hij naar kranten stuurde of bij zijn slachtoffers achterliet. De moordenaar werd nooit gepakt, de hoofdverdachte stierf in 1992, zonder ooit in staat van beschuldiging te zijn gesteld.

Zodiac van David Fincher (Seven, Panic Room en het met een Oscar bekroonde The Social Network) is gebaseerd op dit waargebeurde verhaal en kent dus niet de ontknoping van een standaardthriller. De film draait dan ook veel meer om de impact van de moorden op de samenleving, de angst en de manier waarop die door de media werd gevoed. Fincher was 6 jaar toen de Zodiac Killer met moorden begon, en woonde in het gebied waar hij toesloeg. Net als alle kinderen uit zijn buurt werd Fincher begeleid door de politie als hij met de bus naar school ging. De Zodiac Killer, heeft hij later gezegd, was in zijn jeugd de 'ultieme boeman'.

De film blijft dicht bij de werkelijke gebeurtenissen, en heeft als hoofdpersonen de mannen die onophoudelijk achter de moordenaar aanzitten. Twee inspecteurs van het San Francisco Police Department (Mark Ruffalo en Anthony Edwards), een ervaren misdaadverslaggever van de San Francisco Chronicle (Robert Downey jr), en een jonge cartoonist van dezelfde krant (gespeeld door Jake Gyllenhaal), die zich het meest van allemaal vastbijt in de zaak. Op de twee boeken die deze Robert Graysmith over de zaak schreef is de film gebaseerd. Net als in het echt kost zijn obsessie met de moordenaar Graysmith in de film vele jaren van zijn leven - én zijn huwelijk. Het knappe van Zodiac is dat die obsessie, in de bijna 2,5 uur die de film duurt, wordt overgedragen op de kijker.

Zodiac (David Fincher, 2007)

Veronica, 22.10-01.20 uur.

Grumpy Old Men

(Donald Petrie, 1993). Aardige komedie met Walter Matthau en Jack Lemmon, die eerder al samenspeelden in The Odd Couple en The Front Page. Nu zijn ze buren, allebei weduwnaar, die elkaar al meer dan vijftig jaar de tent uitvechten, een rivaliteit die nog eens verergert als Ann-Margret in de straat komt wonen. Kreeg vervolg in Grumpier Old Men.

SBS 6, 14.00-16.00 uur.

Madagascar: Escape 2 Africa

(Eric Danrell. Tom McGrath, 2008). Deel 1 is leuker, maar dit vervolg op de animatiefilm Madagascar is ook best verteerbaar. Oogverblindend wordt het nooit, maar net als in deel 1 zijn de personages onverwoestbaar charmant.

SBS 6, 20.30-22.10 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden