Ulft bouwt afbramerij om tot thematisch centrum

ULFT De Achterhoek krijgt halverwege volgend jaar voor 6,5 miljoen euro een eigen Nemo, maar dan ‘realistischer, meer geënt op de maakindustrie van deze streek’....

Anja Sligter

Het themacentrum voor techniek wordt gevestigd in Ulft, in de zogenoemde afbramerij van het oude industriecomplex van Dru (bekend van de oranje gietijzeren pannen). Die afbramerij staat op een 12 hectare groot terrein, waar ook huizen, een congrescentrum, een hotel en poppodium worden gebouwd.

Het plan voor het themacentrum is volgens Haverdil niet zomaar uit de lucht gegrepen. ‘De Achterhoek heeft al heel lang een link met de techniek. Ooit bloeide hier de ijzerindustrie.’

In de oerhoudende grond lag het ijzererts voor het oprapen. Reden waarom zich 300 jaar geleden talrijke ijzergieterijen langs de Oude IJssel vestigden.

Kachel- en later keukenmakers zoals als Dru, Atag en Pelgrim, vertrokken naar lagelonenlanden als China. Alleen de verfijnde industrie bleef. ‘Geen dubbeltjesproducten’, aldus Haverdil.

Aanvankelijk was het idee om op het terrein een ijzermuseum te stichten. Dat plan kreeg echter gaandeweg steeds spectaculairder vormen, wat uitmondde in een Achterhoeks Nemo.

Volgens Haverdil hebben veertig bedrijven zich achter het concept geschaard. Haverdil: ‘Zij financieren het centrum en helpen mee de wisselende tentoonstellingen in te vullen met de nieuwste technische ontwikkelingen.’

De bedoeling van het centrum is dat bezoekers zelf aan de slag gaan en zich kunnen ‘onderdompelen’ in het vernuft.

Ook moet het centrum een trefpunt worden voor bedrijven en onderwijs. Er komen leerwerkplaatsen, bedrijven kunnen er samenwerken en kunstenaars krijgen er de ruimte om hun toegepaste technieken te tonen.

Van de 6,5 miljoen euro die het centrum moet kosten, betaalt de gemeente 2,2 miljoen euro. De rest wordt betaald door bedrijven, de provincie Gelderland en de Europese Unie. Haverdil voorziet ‘geen enkel probleem’.

In de hal, waar het technocentrum komt, vertonen bedrijven nu al hun kunstje, zegt Haverdil. ‘Dus niet hun producten, maar hun technische hoogstandjes.’

Anja Sligter

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden