Uit

NOU we het toch over de Uitmarkt hebben - is die Van der Ploeg wel of niet de gedroomde staatssecretaris?...

Jan Blokker

Eerste vereiste voor iemand die in Nederland over cultuur gaat, is dat hij er geen verstand van heeft, dus wat dat betreft geen aanmerkingen.

We hebben in het nabije verleden bewindslui gehad die in hun jongere jaren op de Paasheuvel rond de meiboom dansten, of cabaretliedjes zongen, of zelfs literaire boeken lazen, en alleen al om die reden te wensen overlieten.

Wie in de politiek cultuur doet, moet er ontzag voor hebben, en er zo veel mogelijk subsidie aan geven - zoals een gegijzelde losgeld betaalt.

Waarmee we vanzelf aan de tweede voorwaarde komen: hij of zij moet de cultuurdrager te vriend zien te houden, en zich er nooit mee bemoeien.

Op dat punt schiet Rick natuurlijk ernstig tekort, ook in meer staatsrechtelijke zin. Ofschoon hij zich bij mijn weten op geen enkel dansant, cabarettesk of letterkundig verleden kan laten voorstaan (zijn pluspunt), geeft hij toch meningen ten beste, en zegt bijvoorbeeld dat de samenleving metLingo dichter bij de belletrie komt, of dat het Concertgebouworkest vaker house dan Stravinsky moet spelen, of dat het openbaar kunstbezit ook werkelijk op straat moet.

Formeel respecteert hij weliswaar de regel ('de overheid is geen oordelaar van kunst'), en houdt hij zich van de domme door advies te vragen van een Raad voor Cultuur - maar dat kennen we nou wel: een college van een paar honderd pennenlikkers, dwarskijkers en schijtebroeken dat van tijd tot tijd, in proza dat ten hemel schreit, een rapport schrijft waarin precies staat wat ze denken dat de dienstdoende bewindsman graag wil horen.

Zo had ik, om 's wat te noemen, mezelf voor het volgende uit-seizoen een bezoekje beloofd aan Huize Doorn: de laatste verblijfplaats van de laatste Duitse keizer.

Mis.

Achter m'n rug blijkt de Raad voor Cultuur (afdeling Cultureel Erfgoed) de staatssecretaris te hebben geadviseerd het museum per 1 januari 2001 te sluiten, omdat de collectie 'niet uniek' is, en 'als onderwerp te beperkt', en 'omdat er geen directe banden zijn met Nederland en de Nederlandse geschiedenis'.

Geen directe banden met onze geschiedenis!

Terwijl Wilhelmina nog de woede van het perfide Albion heeft getrotseerd om de arme Wilhelm (twintigduizend bomen doorgezaagd tussen 1920 en 1941) een onderduikadres op Nederlandse bodem te gunnen. Terwijl Juliaantje aan de hand van vader Hendrik nog dikwijls de oprijlaan is opgewandeld. Terwijl Göring er in 1931 incognito op bezoek is geweest. En terwijl Seyss Inquart in 1941 namens Hitler vanuit Den Haag een rouwkrans heeft laten bezorgen toen de oude man ten slotte voorgoed de ogen had gesloten.

Als Van der Ploeg voor z'n vak had gedeugd, zou hij tegen z'n lakeien hebben gezegd: 'Zijn jullie nou helemaal krankzinnig geworden? Als er nou iets historisch erfgoed mag heten is het wel die verzameling bric à brac in Doorn!'

'Maar het zegt de allochtonen niks, meneer de staatssecretaris', hoopte de Raad hem alsnog naar de mond te praten.

'En 80 procent van de 45.000 bezoekers op jaarbasis is ouder dan vijftien.'

'En het bespaart ons weer vijf ton!'

Waarop Rick, als hij een knip voor z'n culturele neus waard was geweest, zou hebben gezegd:

'Vijf ton, terwijl de miljarden ons als gebraden duiven in de bek vliegen? Wat denken jullie eigenlijk wel? Dat we nog onder Van Agt-Wiegel leven? Of onder Lubbers-Kok? We zijn niet meer schaars, idioten, we zijn paars, dus jullie moeten geen musea schrappen, jullie moeten musea bedenken!'

Maar nee.

Rick had het advies nog niet binnen, of hij nam het over.

Als het aan hem ligt, gaan we volgend seizoen allemaal naar Sail.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden