Uit!

Het Openbaar Ministerie stelde een strafrechtelijke onderzoek in naar de uitspraken van en Rotterdamse imam. De Marokkaanse imam Khalil el-Moumni had verklaard dat homoseksualiteit een ziekte is die schadelijk is voor de samenleving....

Ik vind die imam, Khalil el-Moumni een interessante man. Hij kent de gevoelige plekken van de Nederlandse samenleving en kijkt beheerst in de camera. Hij is de eerste imam die de voorpagina van alle kranten heeft gehaald.

Tot de dag van gisteren zeiden de imams alles wat ze wilden in de moskeën. En niemand nam hen serieus. Maar nu komt opeens het gehele media-apparaat in beweging.

De Nederlandse samenleving is wezenlijk aan het veranderen. Imam Khalil el- Moumni proficiat ! U bent slim. Uw timing was perfect.

U weet heel goed dat Nederland een prachtig democratisch land is. In dit land heeft iedereen recht om zijn mening te uiten. U ook. Hier worden vaak harde woorden tegen immigranten gezegd. Dus wees niet bang. Uit uw mening. Laat u uit het land zetten. Dan gaat u de geschiedenis in. Eén dezer dagen zal ik naar uw moskee komen om u even te bewonderen. Waar preekt u eigenlijk?

Imam Khalil el-Moumni! Met mannen naar bed gaan was altijd vies. Dat hebben wij thuis geleerd. Niet één keer vies, drie keer vies, honderd keer vies. Maar de mannen deden het wel en zij deden het ook goed.

Imam Khalil el-Moumni! U weet ook dat zij het deden. Zelfs de imams deden dat. De jonge imams in de donkere kamers van die gesloten oude kostscholen. Als u dat ontkent, ga ik meteen met fietsen, bussen, taxi's, en vliegtuigen getuigen halen.

Ik weet niet wanneer je iemand officieel een homoseksueel kan noemen. Als je het één keer doet? Of vaker doet? Of als je het altijd doet? Of weet ik veel.

Er is wel één verschil. Hoewel de islam als een strakke strenge godsdienst bekend staat, is hij zo soepel als een vis. Je mag wel zonden begaan, maar als je er op tijd spijt van betuigt, word je vergeven. Velen maken gebruik van dit reglement. De Arabische literatuur is verrijkt door deze voetnoot onder al die harde wetten.

In de Perzische klassieken hebben de meesters het altijd met mannen gedaan en we hebben het hen altijd vergeven door hun mooie werk.

Imam Khalil el-Moumni! U woont nu in een land waar aan de mening van een ander veel ruimte wordt gegeven, en waar de meningen worden beschermd. Het is een feest om als schrijver, kunstenaar, politicus en ook als imam mee te doen in die democratie. Niet alleen meedoen, ook inhoud geven aan die democratie.

Wat men tot nu toe in dit land bereikt heeft, bereiken de Talibanen misschien 300 jaar later. U, die in Nederland woont, eet, slaapt, vrijt en bidt, moet weten dat u een andere taak hebt dan die imams in Afghanistan. Pak je kans! Oefen in de democratie en neem (stiekem) de nieuwe ideeën mee naar huis voor de andere imams.

U bent slim. Waag iets moderns. Neem initiatief! Nodig de homoseksuelen één keer uit in uw moskee. Ze kunnen best eerst even een douche nemen en schone sokken aandoen. Deze kennismaking is zowel goed voor de Nederlandse samenleving als voor de Islam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden