Nieuws

Uitzonderlijk (koud) winterweer, maar geklaag en grote problemen blijven uit

Vrijwel heel Nederland, het uiterste zuiden en noorden uitgezonderd, ontwaakte zondag in een sneeuwwit decor en daarin komt de komende dagen vermoedelijk geen verandering. Aan de ‘sneeuwjacht’ (sneeuwbuien met sterke wind) komt maandag weliswaar in veel delen van het land een einde, maar aanhoudende en toenemende vrieskou maakt dat het witte decor voorlopig nog blijft.

Nieuw-Beijerland. Aan het witte decor viel geen weerstand te bieden. Beeld Arie Kievit
Nieuw-Beijerland. Aan het witte decor viel geen weerstand te bieden.Beeld Arie Kievit

Van kleurverandering is wel sprake als het gaat om de alarmcodes van onder meer Rijkswaterstaat: zondag gold voor heel het land code rood, voor maandag is dat afgezwakt naar code oranje. Nog steeds geldt het advies om zo min mogelijk op pad te gaan. Al verwacht Rijkswaterstaat, dat afgelopen weekeinde tientallen tonnen zout over de wegen strooide, dat de grootste problemen wel achter de rug zijn.

Met extreem of écht winterweer is Nederland de laatste jaren amper geconfronteerd. ‘Klassiek’ winterse omstandigheden leidden al snel tot een even ‘klassieke’ opsomming van problemen en geklaag. Maar alles overziend werd in heel het land juist het weer, ondanks de snijdend koude oostenwind, als een welkome afwisseling begroet in de somber stemmende coronatijd.

Treinverkeer

Niettemin: In het plots witte Nederland viel zondag inderdaad het treinverkeer vrijwel overal uit. Volgens een NS-woordvoerder komt dat verkeer maandag ‘mondjesmaat’ weer op gang. Ook het luchtverkeer ondervond grote problemen van de winteraanval. Op Schiphol viel in de loop van zondag de enige start- en landingsbaan uit en moest het verkeer uitwijken naar Keulen.

Op de wegen vielen de problemen mee, al meldde Rijkswaterstaat zondag honderden ongevallen, voornamelijk met blikschade. Ook een eigen strooiwagen van die dienst belandde bij Arnhem in de berm, in Amstelveen raakte een slippende strooiwagen in het water. Zowel Rijkswaterstaat als de ANWB concludeerde dat de oproep om alleen in heel noodzakelijke gevallen de weg op te gaan goed werd opgevolgd.

Slot Zuylen in Utrecht.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Slot Zuylen in Utrecht.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Aan de herhaalde oproep van het kabinet om vanwege corona zo veel mogelijk binnen te blijven, konden veel Nederlanders, ondanks een gevoelstemperatuur die soms min 15 bedroeg, zondag geen gehoor geven. Aan het witte decor viel geen weerstand te bieden. Dat leidde, anders dan in voorgaande weekeinden met aanlokkelijk weer, nergens tot grote problemen.

Catshuis

Het kabinet zelf hield zich aan de bepalingen voor code rood en kwam niet bijeen in het Catshuis om coronamaatregelen te bespreken. Ook op tegenstanders van het coronabeleid bleek het weer van invloed. Op en rond het Amsterdamse Museumplein, waar het sinds de invoering van de avondklok iedere zondag onrustig is, kwam zondag maar een handvol demonstranten bijeen.

In Maastricht, waar amper sneeuw viel, kwamen op het Vrijthof wel ruwweg 150 demonstranten hun ongenoegen uiten over het coronabeleid. De demonstratie was officieel niet aangekondigd, maar via sociale media was al lang bekend dat er (ondanks de plaatselijke noodverordening) een betoging zou plaatsvinden. Wat betreft het coronabeleid: vanwege het weer stopte de GGD zondag met testen en vaccineren, maar maandag worden alle locaties heropend.

Wat het winterweer aangaat, breekt voor Nederland een periode aan die zich al lang niet meer heeft voorgedaan. In de nacht van zaterdag op zondag en de vroege zondagochtend was op en rond het IJsselmeer al sprake van een zeldzaam weersverschijnsel: sneeuwstorm. Daarvoor geldt een ondergrens van windkracht 8.

De oostenwind blijft de komende dagen nog flink tekeer gaan en Nederland wacht een week van koude nachten en dagen. Voor de kwalificatie ‘strenge vorst’ geldt dat het in De Bilt minstens tien graden onder nul moet zijn. Volgens Weeronline gaat het vooral vanaf woensdag, met een permanente oostenwind, nog kouder worden.

Maandagochtend geen papieren Volkskrant en andere dagbladen

Maandagochtend verschijnen geen papieren kranten van uitgeverijen Mediahuis en DPG Media. Mensen met een abonnement op de papieren Volkskrant krijgen dus geen krant in de bus. De site en apps van de Volkskrant zullen maandag voor iedereen gratis toegankelijk zijn.

‘Door het huidige winterweer achten de uitgeverijen het niet verantwoord om chauffeurs, distributeurs en bezorgers de weg op te sturen’, aldus Willem-Albert Bol van DPG Media.

DPG en Mediahuis zijn eigenaar van de meeste landelijke en regionale dagbladen in Nederland, waaronder AD, NRC, De Telegraaf en regiotitels als De Gelderlander en Het Parool. De bezorging van kranten doen de bedrijven gezamenlijk. Maandag zullen zij in de loop van de dag besluiten of de verspreiding van middagkranten wel mogelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden