Uitzonderlijk handelstekort China

SHANGHAI - China heeft in februari een uitzonderlijk handelstekort van ruim 7 miljard dollar (5 miljard euro) geboekt. De exportmachinerie viel vorige maand terug, omdat de meeste fabrieken dicht waren vanwege het Chinese nieuwjaar, de belangrijkste vakantieperiode. De import steeg daarentegen.


De import van buitenlandse producten, van grondstoffen, vlees en sojabonen tot luxeauto's en andere dure consumentenartikelen, groeide in een maand tijd met bijna 20 procent tot 104 miljard dollar. De export van Chinese waar steeg slechts met 2,4 procent, tot bijna 97 miljard.


Het tekort, het grootste in zeven jaar, is volgens de meeste analisten waarschijnlijk eenmalig. De verwachting is dat de groei van de Chinese export de komende maanden weer sterk zal aantrekken. Peking mikt dit jaar op een economische groei van minimaal 7 procent.


China heeft al jaren grote handelsoverschotten, wat Peking in conflict brengt met Washington en andere hoofdsteden. Die beschuldigen Peking van het goedkoop houden van de Chinese munt en oneerlijke subsidiëring van de lokale industrie. Het handelstekort komt dan ook goed uit om de druk te pareren uit vooral Washington om de munt duurder te maken.


Peking heeft beloofd het handelsoverschot in 2011 te verkleinen, vooral door de import te vergroten en de binnenlandse consumptie te verhogen. De exportprestaties van China worden de laatste jaren aangetast door sterk stijgende kosten van grondstoffen en lonen. In 2010 gingen de meeste lonen met 15 tot 20 procent omhoog. Voor 2011 wordt een soortgelijke loongolf verwacht.


China, dat het afgelopen jaar Japan passeerde als tweede economie ter wereld, wil de komende jaren minder van export afhankelijk worden. De binnenlandse vraag stijgt al geruime tijd, maar hoge huisvestingskosten en slechte staatsvoorzieningen voor medische zorg en scholing zorgen ervoor dat het gros van de 1,3 miljard Chinezen nog kiest voor sparen in plaats van uitgeven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden