Uitzonderlijk ernstig

Onderwerp..

Gezinsmoord in ZoetermeerLevenslang

Gezinsmoord in ZoetermeerLevenslang
Richard H. kreeg van de rechtbank in Den Haag levenslang opgelegd wegens moord in april 2005 op zijn vrouw en hun twee kinderen in hun huis in Zoetermeer. H. hield er een dubbelleven op na.

Gezinsmoord in ZoetermeerLevenslang
Zijn Poolse vriendin had hij verteld dat zijn gezin al enkele jaren was vermist. Kort voordat zij, op zijn uitnodiging, zijn huis zou bezoeken, sloeg hij zijn vrouw in haar slaap bewusteloos en wurgde haar. Ook zijn twee dochters, van 5 en 3 jaar oud, wurgde hij. Hij begroef hen in een bos in Brabant. Na het bezoek van de Poolse deed H. aangifte van vermissing van zijn gezin.

Gezinsmoord in ZoetermeerLevenslang
De rechtbank legde levenslang op vanwege de ‘uitzonderlijke ernst’ van de misdrijven en het leed dat hij de familie heeft aangedaan. Ook telde mee de ‘schok die zijn handelen heeft teweeggebracht in de samenleving’.

Tapemoord en mensenroofLevenslang

Tapemoord en mensenroofLevenslang
Wegens moord op zijn ex-vrouw Marisse en ontvoering van hun dochter Isra veroordeelde de rechtbank in Almelo in november de 31-jarige Libiër Hasèn A. bij verstek tot levenslang. In augustus 2004 werd de vrouw uit Goor dood gevonden met 30 meter tape om haar hoofd en hals. Zij was eerder hard op het hoofd geslagen en met een koord strak vastgebonden.

Tapemoord en mensenroofLevenslang
Vader (volgens het OM ‘onberekenbaar en agressief’) en dochter zijn tot op de dag van vandaag nog niet gevonden. Na de moord vertrok A. met zijn dochter (geboren in 2001) en zijn vriendin naar Libië. Ook zijn vriendin, een Haagse IND-medewerker die onder meer hielp bij zijn vlucht, en een vriend die hielp bij het knevelen van de moeder, kregen straf opgelegd.

A12-moordenLevenslang

A12-moordenLevenslang
De Italiaan Aldo G. kreeg van de rechtbank in Utrecht levenslang wegens medeplichtigheid aan twee moorden en de import van cocaïne. De Amstelvener vervulde volgens de rechtbank voor de Italiaanse maffia een ‘spilfunctie’ in de drugshandel. Hij werkte mee aan een plan de twee Braziliaanse cocaïneleveranciers te bestelen en te doden. De lichamen werden langs de A12 gevonden. G. werd eerder in België veroordeeld wegens een geweldsdelict en drugshandel.

Moord in het NH Hotel25 jaar

Moord in het NH Hotel25 jaar
De eerste veroordeling tot 25 jaar. (zie artikel elders op deze pagina)

Bouwmoord20 jaar

Bouwmoord20 jaar
De rechtbank van Breda veroordeelde onderaannemer A.E. tot 20 jaar cel wegens de moord op Teun Deen (54), directeur van Fundia Welbond, in Raamsdonkveer. De reden voor de moord was een zakelijk geschil om 2400 euro.

Moord in de moskee18 jaar

Moord in de moskee18 jaar
De 39-jarige Ali M. uit Zeist kreeg van de rechtbank in Utrecht 18 jaar cel wegens moord op de 61 jaar oude plaatsgenoot Hassan Bouzerda en poging tot doodslag op een familielid van Bouzerda.

Moord in de moskee18 jaar
De moord vond plaats voor moskee El Mathakine. Het slachtoffer was penningmeester van de moskee. Toen hij met zijn zoons het gebedshuis verliet, werd hij aangevallen met stokken door Ali M. en drie van diens broers. Ook werd er met een auto op hen ingereden.

Moord in de moskee18 jaar
De voormalige buren raakten al eerder slaags, waarbij verdachte Ali M. als ‘belangrijkste agressor’ werd gezien. ‘Bloedwraak’ van de M.’s werd al verwacht. Vanuit de moskee werden ten minste vier verzoeningspogingen gedaan.

Moord in de moskee18 jaar
Het OM had levenslang geëist, omdat Ali M. eerder tot lange celstraffen is veroordeeld. Bovendien weigert hij elke behandeling. De broers van M. kregen elk 3,5 jaar celstraf opgelegd.

Dubbele roofmoordTwee keer 18 jaar

Dubbele roofmoordTwee keer 18 jaar
De rechtbank in Den Bosch legt Jan B. en zijn vriendin Brigita van den A. beiden 18 jaar cel op wegens moord en doodslag in mei 2005. De twee beroofden en vermoordden Ad van Boxtel (64) in zijn woning. Zij sloegen hem op het hoofd en brachten hem meerdere messteken toe. Zijn huisgenote, de visueel gehandicapte Karin Simons (34), werd even later gewurgd in een auto. Haar lichaam werd later teruggevonden in een sloot bij Kerkwijk.

Moord op Mariëlle de Geus18 jaar

Moord op Mariëlle de Geus18 jaar
De rechtbank in Den Haag veroordeelde de 31-jarige Gouwenaar P. van S. tot 18 jaar cel wegens het verkrachten en wurgen van studente Mariëlla de Geus (20). Op een parkeerplaats in Gouda viel hij haar in 2001 aan. Een eerdere verdachte werd tot in hoogste instantie vrijgesproken.

Tapemoord Heijen18 jaar

Tapemoord Heijen18 jaar
De rechtbank in Roermond veroordeelde Aad B. uit het Limburgse Heijen tot 18 jaar cel wegens moord op zijn ex-vriendin Sylvia Voss, ook de moeder van zijn kind. Toen de vrouw hem met hun dochter van zes maanden opzocht in hun voormalige woning, om afspraken te maken over een omgangsregeling, omwikkelde hij haar benen en polsen met tape en vervolgens haar hoofd. Vervolgens stak hij haar dood.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden