Uitzicht op de gracht levert flink geld op

Toeristen in Amsterdam willen graag uitzicht op de gracht. Een buitenkansje voor eigenaren van woonboten. De PvdA onderneemt actie tegen illegale verhuur....

Room, Zimmer, Logies, staat er op het gele uithangbord dat aan de woonboot van Martin Elburg hangt. In zijn hotelboot Ideaal aan de Amsteldijk in Amsterdam verhuurt hij een ruime vierpersoonskamer aan toeristen. Elburg is druk met de renovatie van zijn authentieke schip, dat ronde raampjes heeft die uitzicht bieden op de Amstel. De entree van de boot ligt vol bouwmateriaal.

'In het achterste deel van de boot woon ik zelf; in het voorste deel verblijven de gasten. Ze hebben een eigen opgang. Ik maak nog een tweede kamer voorin', zegt Elburg, terwijl hij het trappetje afgaat naar een riant gastenverblijf. In de kamer staan een stapelbed, een tweepersoonsbed en een ronde eettafel. In de hoek van het verblijf is een klein keukenblok.

Elburg verhuurt ongeveer 40 procent van zijn woonboot legaal, voldoet aan alle brandveiligheidsvoorschriften en het stadsdeel is op de hoogte van zijn hotel.

Woonboten in Amsterdam worden op grote schaal verhuurd aan toeristen, die goed betalen voor een romantisch uitzicht op de grachten. In tegenstelling tot de hotelboot van Elburg zijn veel van deze drijvende hotels illegaal, want op een woonboot mag zonder vergunning alleen worden gewoond. PvdA-raadslid Herman Marres wil deze 'malafide zaken de kop in drukken'.

'In de Gouden Gids en op internet kwam ik al zo vijftig illegale bootbedrijven op het spoor', zegt Marres, 'vaak boten die volledig aan toeristen worden verhuurd.' Het is alleen toegestaan een bedrijf te runnen op een woonboot als dat niet meer dan 40 procent van de woonruimte in beslag neemt.

Volgens Marres 'zit de gemeente met een groot probleem' als een hotelboot zinkt of er brand uitbreekt aan boord als er gasten logeren. 'Afgezien van het gevaar, is het ook oneerlijk voor bedrijven op de wal, die wel met allerlei voorschriften te maken krijgen.'

'De woonboot moet een woonbestemming houden', zegt Lisette Forrer van Binnenwater Beheer Amsterdam (BBA). Voor iedere bedrijfsmatige activiteit moet een ontheffing worden aangevraagd zelfs voor muzieklessen aan huis, schrijft BBA voor. 'Dat gebeurt vaak niet. We weten dat boten illegaal worden verhuurd, maar het heeft op dit moment geen prioriteit', bekent Forrer.

Ilonk Gerritsen werkt voor de organisatie Houseboat Hotel, die bemiddelt tussen woonbooteigenaren en toeristen. 'Woonboten hebben een enorme aantrekkingskracht op toeristen, maar ze willen meer privacy, een hele boot voor zichzelf.' Bij Gerritsen kloppen eigenaren aan die hun totale woonboot willen verhuren. 'Tot mijn spijt kunnen we die verzoekjes niet aannemen, we werken alleen met bed and breakfast-arrangementen'.

Voor the Houseboat under the Mill, een woonboot in een idyllisch woonbootbuurtje in stadsdeel Bos en Lommer, staan op internet veel advertenties. De eigenaresse verhuurt de boot, die achter haar eigen woonboot ligt, in zijn geheel aan toeristen. Ze heeft geen ontheffing aangevraagd bij BBA. 'Volgens mijn boekhouder heb ik geen vergunning nodig.'

Ook bonafide verhuurder Elburg merkt dat veel eigenaren hun hele boot aan toeristen verhuren. Hij gebaart naar andere schepen op de kade. 'Verderop verhuurt iemand ook kamers.' De brede steiger van de bewuste boot wordt op dat moment betreden door twee mensen met rugtassen en een kaart van Amsterdam in de hand. Via de boot van de eigenaar bereiken ze een tweede boot, die net als bij the Houseboat under the Mill wordt verhuurd. 'We komen uit Serviontenegro', zegt een van hen. 'We zagen een advertentie voor deze boot op internet. Het heeft ons moeite gekost twee slaapplaatsen te vinden. Veel booteigenaren willen minstens vier man op hun boot.'

Elburg verhuurde zijn kamer in het begin zonder toestemming van de gemeente. 'Ik heb bezwaar aangetekend, en uiteindelijk kreeg ik het rond. 40 Procent van de ruimte is overigens vrij weinig. Je moet wel een hele grote boot hebben wil de verhuur een beetje rendabel zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden