'Uitzetten zeehonden snel staken'

Het uitzetten van zeehonden in de Waddenzee is gevaarlijk voor de ecologie van dit gebied. Dat zegt kustvereniging EUCC, een Europese koepel van milieu-en natuurorganisaties voor verantwoord kustbeheer....

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen

De organisatie pleit ervoor het terugzetten van zeehonden uit Pieterburen zo snel mogelijk te beëindigen. Kustvereniging EUCC heeft leden in veertig landen en kantoren in zeven Europese steden. In Nederland zijn onder meer de Waddenvereniging, stichting Duinbehoud, stichting de Noordzee, Ecomare en Natuurmonumenten in de koepel vertegenwoordigd.

Volgens directeur Albert Salman is het advies van de EUCC bedoeld als bijdrage aan het toekomstige herstelplan voor de Waddenzee. Nu daar vrijwel zeker gaswinning zal plaatsvinden, moeten de mogelijk schadelijke gevolgen volgens de Europese Habitatrichtlijn worden gecompenseerd. Zo'n plan heeft volgens hem weinig zin wanneer een van de grootste risicofactoren over het hoofd wordt gezien.

'Juist nu we de kans krijgen om de natuur te verbeteren in een kerngebied van de Europese ecologische hoofdstructuur, moeten we inzien dat de zeehond kan uitsterven door het binnenbrengen van nieuwe virussen. Zodra we ons actief met zeehonden gaan bemoeien, is de kans daarop levensgroot.'

Salman noemt de volgens hem luchtige manier waarop in Nederland gereageerd is op het uitzetten van Hannes 'eigenlijk schokkend'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden