Uitzetten criminele EU-burgers overwogen

Nederland gaat bekijken of het mogelijk is EU-burgers die ernstige misdaden hebben bedreven, het land uit te zetten. Ook Groot-Brittannië werkt aan dergelijke plannen....

Van onze correspondent Bert Lanting

De minister nam duidelijk afstand van de Italiaanse aanpak. De regering-Prodi nam daar na publieke verontwaardiging over een reeks geruchtmakende misdrijven door Roemeense immigranten een decreet aan dat het mogelijk maakt criminelen snel het land uit te zetten. ‘De Italiaanse aanpak vinden we geen goed idee’, aldus Hirsch Ballin.

Op initiatief van staatssecretaris Albayrak van Justitie is onlangs een proefproject in Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond gestart om te kijken of het mogelijk is zware criminelen uit andere EU-landen tot ongewenste vreemdeling te verklaren.

Ingewikkeld
Dat ligt juridisch nogal ingewikkeld, omdat het snel in botsing komt met het principe van het vrije verkeer van personen binnen de EU. Dat is één van de basisvrijheden van de Europese Unie. Tot nog toe is het slechts een enkele keer voorgekomen dat Nederland een burger uit een ander EU-land het land heeft uitgezet.

Hirsch Ballin beklemtoonde dat het uitzetten niet op basis van nationaliteit zal gebeuren. ‘Ieder geval zal individueel worden beoordeeld op basis van vastgestelde ernstige misdrijven.’

Volgens de EU-regels mag een EU-land een burger uit een andere lidstaat alleen weren als die een gevaar voor de openbare orde of de publieke gezondheid vormt. Ook mag een land eisen dat EU-burgers uit andere landen die langer dan drie maanden willen blijven, aantonen dat ze voldoende middelen hebben en tegen ziektekosten zijn verzekerd.

Uitlokken
De bedoeling van het proefproject is onder meer rechterlijke uitspraken uit te lokken om te kijken waar het Europese Hof van Justitie de grens trekt tussen het vrije verkeer binnen de EU en het recht van de lidstaten hun burgers tegen criminelen uit andere landen te beschermen. Bij de Europese Commissie staat men tamelijk positief tegenover de Nederlandse aanpak om jurisprudentie uit te lokken over het uitzetten van criminelen.

Eurocommissaris Frattini van Justitie liet eerder deze week al merken dat hij wel begrip heeft voor de zorgen van EU-landen over criminelen die misbruik maken van de vrijheden binnen de EU. Bij de Commissie vreest men dat het imago van Brussel daaronder te lijden krijgt. ‘Het is idioot dat het zo moeilijk is criminelen uit de EU het land uit te zetten. Je moet je afvragen of dat goed is voor de Europese zaak’, zegt een medewerker van de Commissie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden