Uitzetplan Nawijn oogst alom kritiek

Premier Balkenende neemt afstand van het voorstel van LPF-minister Nawijn van Vreemdelingenbeleid om criminele Marokkaanse jongeren met een Nederlands paspoort naar Marokko te sturen....

Volgens Balkenende is het voorstel kansloos en juridisch onmogelijk. 'Alle Nederlanders moeten gelijk behandeld worden.'

Nawijn stoort zich hevig aan de criminaliteit onder Marokkaanse jongeren. Hij zou degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan geweldsmisdrijven, zedendelicten en diefstal naar Marokko willen sturen, ook al hebben zij een Nederlands paspoort.

'Men moet met zijn poten van andermans spullen afblijven', zei hij vrijdag in een interview in de regionale bladen van de Geassocieerde Persdiensten (GPD).

Als terugsturen juridisch onmogelijk blijkt, overweegt Nawijn heropvoedingscentra voor de jongeren in te richten. 'Alleen praten en lief zijn, is voorbij.'

Balkenende zal de LPF-minister binnenkort aanspreken op diens 'prikkelende uitlatingen'. 'Het is goed zaken bij de naam te noemen, maar je moet kiezen voor instrumenten die helpen en juridisch houdbaar zijn', aldus Balkenende.

De premier ging niet zo ver de uitspraken van Nawijn te veroordelen, omdat hij Nawijn wil steunen in een harde aanpak van criminaliteit onder allochtonen. 'We zijn bepaalde dingen natuurlijk wel goed beu', aldus de premier. Hij steunt Nawijns plan voor heropvoedingscentra voor de criminele allochtonen jongeren.

In de rest van Nederland is geschokt gereageerd. De regeringspartijen CDA en VVD verwerpen het plan van Nawijn ook.

CDA-Kamerlid Van Vroonhoven waarschuwde Nawijn dat hij Nederlanders van allochtone afkomst niet als tweederangs burgers moet behandelen. Ze vindt dat Nawijn moet oppassen voor stemmingmakerij en stigmatisering van Marokkanen. VVD'er Hofstra noemde het juridisch onhoudbaar.

Het GroenLinks-Kamerlid Van den Brand stelde onmiddellijk Kamervragen waarin hij van Nawijn wil weten of zo'n maatregel in lijn is met artikel 1 van de Grondwet, dat discriminatie verbiedt.

D66'er Dittrich zegt: 'Je moet die jongens aanpakken omdat ze crimineel zijn, niet omdat ze Marokkaan zijn.'

'Een onverstandige, ondoordachte opmerking', vindt PvdA'er Wolfsen. Volgens voormalig D66-minister Van Boxtel van Integratiebeleid voert zijn opvolger 'geen vreemdelingenbeleid, maar een vervreemdingsbeleid'.

Nawijn maakte eerder deze week bekend dat de aanmeldcentra direct aan de grens alle economische vluchtelingen moeten gaan uitwijzen. Hij denkt dat op die manier 80 procent van de totale instroom afvalt.

Het voormalig hoofd van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) sprak gisteren het voornemen uit 'het strengste vreemdelingenbeleid van de Europese Unie te gaan voeren'.

'De spankracht van de Nederlandse samenleving kan geen grote groepen nieuwe immigranten aan', vindt Nawijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden