Uitzetbeleid Verdonk loopt gevaar

Na weigeringen van de gemeenten Dokkum en Eindhoven, is ook de vestiging van een vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Crailo van de baan....

Van onze verslaggever Toine Heijmans

Daarmee stapelen de problemen voor het nieuwe uitzettingsbeleid zich op. Verdonk wil in drie jaar tijd 26 duizend ex-asielzoekers over de grens zetten. De vertrekcentra spelen daarin een grote rol. Deze zomer had het eerste centrum moeten openen, maar de vraag is of dat gaat lukken.

Hilversum en Laren willen meewerken aan de vestiging van een vertrekcentrum, maar onder de voorwaarde dat ze bijna twintig politieagenten extra krijgen . Daarnaast willen ze geld voor onderwijs aan asielkinderen .

Justitie vindt dat sprake is van overvragen, zegt een woordvoerder. 'Het pakket eisen vormt onvoldoende basis voor een vervolggesprek.' En: 'We zijn ook in gesprek met andere gemeenten.' Welke dat zijn, blijft geheim.

Maandag nog had Justitie een brief in voorbereiding waarin wel deels tegemoet zou worden gekomen aan de voorwaarden. De burgemeesters van Laren en Hilversum wilden dinsdag niet reageren op het onverwachte besluit.

Fractievoorzitter Jan Nagel van Leefbaar Hilversum, de grootste partij in de gemeenteraad, verwacht dat de gemeente haar eisen niet zal laten vallen. 'De voorwaarden voor de komst van een vertrekcentrum zijn door de burgemeester in overleg met alle fractievoorzitters vastgesteld, en die zijn redelijk', zegt Nagel.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat de centra moet inrichten, laat weten teleurgesteld te zijn. Het COA is in staat asielcentra binnen korte tijd om te bouwen tot een vertrekcentrum. Maar de ervaring leert dat gemeenten veel meer tijd nodig hebben om de komst van een asielcentrum bestuurlijk voor elkaar te krijgen, zeker als er weerstand is bij de bevolking.

Inmiddels heeft de ondernemingsraad van het COA de hoofddirectie gevraagd om coulance voor personeel dat een baan in de vertrekcentra weigert. Bij de organisatie moeten veel mensen weg of verhuizen naar een andere plek vanwege het teruglopende aantal asielzoekers. De ondernemingsraad is bang dat degenen die om principi redenen niet aan de slag willen in een vertrekcentrum, terechtkomen op een herplaatsingslijst of zelfs worden ontslagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden