‘Uitzetbeleid geen prioriteit bij BZ’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) werkt ‘niet of nauwelijks’ mee aan het terugkeer- en uitzetbeleid van vreemdelingen. Dat schrijft de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer (CITT) in haar jaarverslag over 2008.

BZ erkent dat terugkeer een kabinetsprioriteit is, maar schuift alle verantwoordelijkheden af naar andere diensten en ministeries, schrijft de CITT. Het ministerie speelt geen rol in bemiddeling met landen die weigeren onderdanen terug te nemen, weet niets van regels en overeenkomsten op dit gebied en is daarin ook niet geïnteresseerd.

‘BZ acht het niet in alle gevallen opportuun om over terugkeer te beginnen indien dat bijvoorbeeld economische belangen zou kunnen schaden’, schrijft de CITT. De commissie noemt dat onzin.

Vorige maand werd bekend dat in 2008 ruim zevenduizend vreemdelingen onder dwang het land hadden verlaten. Uit de CITT-cijfers blijkt dat het in bijna eenderde van de gevallen mislukt een vreemdeling te doen terugkeren.

Het rapport laat ook zien hoe dat komt: ingewikkelde procedures, soms moeizame samenwerking tussen wel zes of meer diensten, en taaie onwil, van BZ tot degenen die worden uitgezet, degenen die ze vervoeren en de landen die hen moeten ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden