Uitzenders: banen in ruil voor armslag

Uitzendorganisaties willen de komende tien jaar vier miljoen nieuwe (tijdelijke) banen scheppen. Een kwart van deze banen is afhankelijk van nieuwe wetgeving die uitzendbureaus meer armslag moet geven op starre arbeidsmarkten....

Met dit plan willen de commerciële arbeidsmarktintermediairs meewerken aan de doelstelling van de Europese Unie om in 2010 de werkloosheid in alle lidstaten te reduceren tot 4 procent en om 15 miljoen extra banen te creëren.

De wereldwijde organisatie voor de uitzendbranche, CIETT, lanceerde het plan donderdag in Brussel. De branche denkt vooral 'buitenstaanders' op de arbeidsmarkt - vrouwen, studenten, arbeidsgehandicapten, ouderen en langdurig werklozen - aan werk te kunnen helpen. Veel wetgeving in de EU belemmert deze groepen aan het werk te gaan.

Het plan van de uitzendbranche voor vier miljoen banen gaat vergezeld van een verlanglijstje van de uitzendorganisaties. Ze willen dat de beperkingen aan uitzendwerk, zoals vastgelegd in veel lidstaten, worden opgeheven. Zo mogen uitzendbureaus in Duitsland geen bouvakkers leveren, en in Frankrijk geen tijdelijk overheidspersoneel. Elders worden limieten gesteld aan de uitzendduur, of mag alleen bij vervanging van ziekte een uitzendkracht worden ingezet.

De uitzendorganisaties wijzen op een verband tussen hoge werkloosheid en een starre arbeidsmarkt. Hoe meer bewegingsruimte op de arbeidsmarkt er is, des te meer armslag de uitzendorganisaties hebben en hoe gemakkelijker het voor nieuwe groepen lukt om aan het werk te gaan.

De gemiddelde werkloosheid in de Europese Unie is sinds de jaren zeventig meer dan verdrievoudigd. Was het percentage begin jaren zeventig nog 3 procent, in het afgelopen decennium is het gestegen tot 10 procent. De verschillen per land zijn groot; Nederland doet het met 3,2 procent werklozen het best, Spanje met 16,8 procent het slechtst.

De branche wil bovendien hard werken aan zijn imago. In Duitsland, Spanje en Italië wordt een uitzendbaan als onvolwaardig werk gezien. Volgens de branche wordt ten onrechte aangenomen dat goedkope uitzendbaantjes duurdere, vaste banen verdringen. Goedkopere arbeidskosten zou maar in 1 procent van de gevallen een rol spelen.

In Nederland is uitzendwerk al tientallen jaren een bekend fenomeen. Maar ook hier wordt de sector nog maar kort als volwaardig gezien. Door de uitzend-CAO en de Wet flexibiliteit en zekerheid, ingevoerd in januari 1999, bouwen uitzendkrachten in Nederland rechten op voor een vaste aanstelling, scholing en pensioen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden