Uitzendbureaus broeders in gêne

Van massale discriminatie door uitzendbureaus is geen sprake, zegt hun koepel. Maar Kamerleden zijn niet overtuigd.

DEN HAAG - Als broeders in gêne zaten ze naast elkaar, de vertegenwoordigers van de uitzendbureaus, tegenover een overmacht aan Kamerleden.

'Geschrokken', 'verrast' en 'beschaamd' waren ze over de uitkomsten van het onderzoek naar discriminatie in hun branche van VU-studenten Evelien Loeters en Anne Backer: ruim driekwart van de uitzendbureaus is bereid discriminerende verzoeken van opdrachtgevers in te willigen.

'Wat ik zo schokkend vind', zei SP-Kamerlid Sadet Karabulut, 'is dat u hier zo van schrikt. Want van intercedenten weten we dat zij niet meer opkijken van discriminerende verzoeken.'

Voor de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken was het woensdag aanleiding voor een hoorzitting. Op 8 februari debatteert de Kamer met staatssecretaris De Krom (VVD, Sociale Zaken) over het onderzoek, het eerste in twintig jaar naar discriminatie in de uitzendbranche. Voor het onderzoek deden Loeters en Backer zich voor als eigenaren van een fictief callcenterbedrijf. Ze belden 187 uitzendbureaus met de vraag of zij extra werknemers konden leveren voor een grote opdracht. 'Ik vind het een beetje vervelend om te vragen', zeiden ze bij elk gesprek, 'maar ik wil liever geen Marokkanen/Turken/Surinamers, ook al spreken zij prima Nederlands, dat wil ik niet.' In bijna 77 procent van de gevallen honoreerden de bureaus het verzoek.

Voor minderhedenorganisaties was het onderzoek een bevestiging van de signalen die zij al langer vanK hun achterban kregen, zei Roy Khemradj, directeur van het Surinaams inspraakorgaan namens het Landelijk overleg minderheden. Khemradj toonde zich teleurgesteld over staatssecretaris De Krom. 'Het verbaast me dat hij het probleem naar de marktpartijen schuift.'

De Krom noemde discriminatie vorige week donderdag 'onacceptabel', maar zei geen rol te zien voor de overheid . Werkgevers, uitzenders en minderhedenorganisaties moeten het probleem zelf aanpakken.

Khemradj ziet wel degelijk een rol voor de overheid. Hij verwees naar de Wet Samen, die eind vorige eeuw de arbeidsdeelname van allochtonen moest bevorderen. 'Dat was een forse inspanning van de overheid. Dat heeft een paar jaar gewerkt, totdat de werkgevers er tabak van kregen.'

De grote vraag tijdens de hoorzitting bleef: hoe vaak komt discriminatie nu werkelijk voor in de uitzendbranche? Niemand had het antwoord. Met zijn handen op het tafelblad timmerend benadrukte Jurriën Koops, adjunct-directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), dat zijn branche juist een voorbeeld is voor de rest van de arbeidsmarkt. Jaarlijks helpen de uitzendbureaus 734 duizend mensen aan een baan, waarvan 132 duizend allochtonen. 'Het gaat vaak goed', aldus Koops.

Hoe vaak worden er discriminerende verzoeken gedaan, wilde CDA-Kamerlid Mirjam Sterk weten.

Koops: 'Ik heb er geen beeld van.'

Sterk (streng): 'Hoe weet u dan dat het goed gaat?'

De uitzendbureaus lijken moedeloos te worden van het probleem. Het is net alsof ze er niets tegen doen: witboeken, trainingen, examens, hulpwebsites. 'Toch blijkt het onvoldoende', verzuchtte Frits Scholte, directeur van uitzender Manpower Nederland.

En de oplossing? 'Een maatschappelijke schandpaal' voor discriminerende opdrachtgevers en uitzendbureaus, stelde Forum voor. Het Openbaar Ministerie moet actiever zijn, vond Stans Goudsmit van de Commissie Gelijke Behandeling. De ABU gaat 'mystery guests' inzetten, undercovercontroleurs die kijken of ABU-leden discrimineren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden