Uitzend-tycoons geven ja-woord

Brunel en Unique fuseren tot een nieuwe uitzendonderneming. Samen worden ze nummer vier in Nederland en willen ze de Duitse markt veroveren....

Van onze verslaggever Bart Dirks

Rond halfvijf komt de rondvaartboot van Ilja en Paul terug bij de Stopera in hartje Amsterdam. Daar zworen ze elkaar eerder die middag eeuwige trouw. Net zoals 2552 andere stellen dat speciaal deden op 9-9-'99 - het grootste aantal huwelijksvoltrekkingen op één dag deze eeuw.

Ook Alex en Jan gaven elkaar donderdag hun ja-woord, in alle vroegte om acht uur in het Sheraton Hotel te Schiphol. Wat ze ondertekenden was echter geen trouwboekje, maar een fusieprotocol. Bij koffie en croissants bezegelden Alex Mulder, directeur-grootaandeelhouder van Unique International NV en Jan Brand, idem bij Brunel International NV, daar twee maanden van intensieve besprekingen.

Natuurlijk is het toeval dat die onderhandelingen uitgerekend op 9-9-'99 zijn afgerond, maar de partijen zien de humor er wel van in. 'Nu maar hopen dat het een prachtig huwelijk wordt', grapt Alex Mulder tegen vijf uur, terwijl hij voor de Stopera Jan Brand opwacht. In de Amstel dobbert de Eerste Volledig Electrische Salonboot van Amsterdam. Zo meteen zullen de twee heren de boot in gaan, gniffelen de andere genodigden. Vooruit, in het huwelijksbootje stappen, want fusiebootje klinkt zo onfeestelijk.

'Het ontbijt in het Sheraton was wat karig, we vonden dat er een feestje met champagne moest volgen', zegt Mulder. En dus hebben de twee raden van bestuur plus hun secretaresses om vijf uur afgesproken bij de aanlegsteiger van de Stopera. De echtgenotes moeten op een andere gelegenheid wachten, die pasten niet in het kleine bootje.

Wachtend op Brand wil Mulder, in blauw krijtstreeppak en in zijn handen het plastic hoesje geklemd met daarin zijn feestrede, best even uitleggen hoe de twee uitzendmiljonairs elkaar vonden. 'Je komt elkaar geregeld tegen en Jan en ik lagen elkaar wel.' Amper drie maanden geleden, tijdens een van die dineetjes die je als topmannen wel eens belegt, kwam het aanzoek. Wie door wie gevraagd is? Ach, wat doet het er toe, zegt de baas van Unique, om er raadelachtig aan toe te voegen: 'In algemene zin kun je zeggen dat wij hierin een actieve rol hebben gespeeld.'

Dan komt, een paar minuten na vijven, Jan Brand met zijn gevolg aangelopen. 'Lang niet gezien', lacht hij bij het handenschudden. 'Stond je al lang te wachten? We hebben om de hoek al even een borreltje genomen.' Ook hij is in blauwe krijtstreep, met een geel pochetje in de borstzak. Mulder bewaart daar zijn brillekoker.

Wat de heren met elkaar gemeen hebben? 'We zijn allebei ondernemers, allebei oude rotten in het vak', verklaart Brand. 'Samen zijn we honderddrie jaar oud en vijftig jaar in het vak. Dat geeft een zekere chemistry.'

Voor het geld hoeven ze het niet meer te doen. Sinds de beursgang van hun bedrijven zijn ze schathemeltjerijk. In de ranglijst van de vijfhonderd rijkste Nederlanders, opgesteld door zakenblad Quote, prijkt Brand op nummer 18 met een geschat vermogen van één miljard gulden. Mulder moet genoegen nemen met een 23ste plaats en 830 miljoen.

Het is Mulder van harte gegund dat hij de baas wordt van de nieuwe combinatie, zegt Brand. 'Ik voel me helemaal niet als tweede man, we zitten samen op de fiets. We zijn een uniek duo.'

Wie er gewonnen heeft in de besprekingen, willen ze ook niet kwijt. Goed, Unique levert de bestuursvoorzitter en de aandeelhouders van Unique krijgen een belang van 54,5 procent in de vooralsnog naamloze onderneming. Verder is het een echte win-win-situatie.

Of het duo samen een meerderheidsbelang heeft in hun Bedrijf Zonder Naam? De topmannen moeten even rekenen. Brand heeft 62,5 procent van de aandelen Brunel, Mulder bezit 40 procent van Unique. In het nieuwe bedrijf zullen ze, met een plusje of minnetje, samen ook wel meer dan de helft hebben. En anders kunnen ze altijd nog wat stukken bijkopen, haha.

Een van de hoofdbrekens voor de komende weken wordt het bedenken van de naam voor de nieuwe holdingmaatschappij. 'Het wordt geen ''hol ding'', maar een holding', ginnegapt Brand. 'Het moet iets zeggen over wat we doen', meent Mulder. 'Dat is nog helemaal niet zo eenvoudig.'

Dan moet, een halfuur later dan gepland, de rondvaart over de Amstel en door de grachten toch echt beginnen. In het knusse huwelijksbootje wachten een quiche, gefrituurde inktvisringetjes, Turks brood en gekoelde champagne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden