Uitwijzing Cubaantje verijdeld

Het Amerikaanse Congres poogt de uitwijzing van het 6-jarige Cubaantje Elian Gonzalez naar Cuba te verijdelen door het knaapje te dagvaarden om voor een rechtbank in beroep als getuige op te treden....

Het Congres hoopt op deze manier tijd te winnen voor nieuwe wetgeving, die Elian het Amerikaanse staatsburgerschap zou verlenen. Die wet zou op korte termijn van kracht moeten worden.

President Clinton en minister van Justitie Janet Reno hadden vorige week beslist dat Elian Gonzalez uiterlijk 14 januari de VS moest verlaten. Na de onverwachte manoeuvre van het Congres ontstond onder de Cubaanse ballingen in Miami een ware feestroes. Elian Gonzalez werd met de dagvaarding tussen zijn knuistjes triomfantelijk meegevoerd in een optocht.

De dagvaarding werd zaterdag bekendgemaakt door de Castro-hater Dan Burton, Republikeins afgevaardigde voor Indiana. Een van Burtons collega's, de Republikeinse senator Robert Smith van New Hampshire, onderstreepte dat Elian Gonzalez zelf moet meebeslissen over een eventuele terugkeer. Smith zei dat Elian hem had gesmeekt te helpen.

De beslissing van het Congres vormt een nieuwe fase in de al zes wekende durende propagandastrijd tussen het regime van Fidel Castro en de 800 duizend mensen omvattende Cubaanse gemeenschap in Miami. Voordat het Congres de uitwijzing van Elian Gonzalez opnieuw vertraagde, was de Cubaanse gemeenschap van plan geweest het vertrek van Elian te blokkeren.

Het jongetje was eind november vorig jaar gevonden, toen hij op een autobinnenband ronddobberde in de Straat van Florida. Smokkelaars hadden hem samen met zijn moeder en tien anderen in een bootje naar de VS proberen te brengen. Maar het bootje kapseisde, waarbij een groot aantal opvarenden, onder wie de moeder van Elian, verdronk.

Lazaro Gonzalez, een oom van het jongetje in Miami, probeert Elian in de VS te houden, omdat hij er betere kansen heeft dan in het communistische Cuba. Maar de vader van het kind, Juan Miquel Gonzalez, eist met steun van Castro dat zijn zoontje terugkeert naar Cuba.

De vader reageerde gisteren woedend op de actie van het Amerikaanse Congresleden. 'Ik ben Elians vader en het immigratiedienst heeft verklaard dat ik de enige ben die voor hem kan spreken. Waarom dat uitstel? Wie zijn zij? Zij zijn niemand. Ik ben de vader.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden