Uitwijk

Dat vroeger alles beter was, zoals collega Gimbel stelt, zou ik niet durven beweren. Ook vroeger werd door ons op grote schaal de diagnose slechtziendheid gemist....

ROTTERDAM Marijke M. Meijer

Maatschappelijke integratie van mensen met een verstandelijke handicap is een onomkeerbaar gegeven en leidt bij velen tot een verrijking van hun leven. Maar wel alleen onder de voorwaarde dat er aandacht is voor de specifieke noden van deze kwetsbare groep. De tijd is voorbij waarin alleen de beroepsgroep artsen voor verstandelijk gehandicapten zich druk lijkt te maken voor een goede gezondheidszorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Overheid en koepelorganisaties dienen als de wiedeweerga hun verantwoordelijkheid te nemen en zorg te dragen voor een goede organisatiestructuur waarin, naast de specialistische arts voor verstandelijk gehandicapten, huisartsen en medisch specialisten samenwerken.

Als dat niet snel gebeurt, dan komen we in de situatie dat er alom erkenning is voor de specifieke gezondheidsvraag van verstandelijk gehandicapten en de behoefte aan een specialist hierin onontkomelijk vaststaat, maar dat er geen dokter meer is die dit boeiende vak nog wil beoefenen .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden