Uitwaaieren op Mars

Nu nog in Denver, volgend jaar op de rode planeet, waar de lander grote zonnepanelen nodig heeft.

Bard van de Weijer
null Beeld Patrick H. Corkery / NASA
Beeld Patrick H. Corkery / NASA

Eerste associatie: de deejayset van Hardwell voor een openingsparty in club Amnesia op Ibiza. Thema intergalactic. Maar de locatie waar dit apparaat komt te staan, is een stuk minder idyllisch. We zien Insight, de lander van NASA die volgend jaar moet neerstrijken op Mars. De ronde plateaus zijn zonnepanelen in uitgewaaierde toestand.

Tijdens de reis zijn de taartpunten opgevouwen, zodat ze zo min mogelijk ruimte innemen. Grote zonnepanelen passen domweg niet in het vaartuig dat de lander naar Mars brengt. En op Mars zijn grote panelen juist nodig om de lander van de benodigde energie te voorzien, omdat de zon op de rode planeet vanwege de enorme afstand slechts 44 procent van de energie levert dan op aarde.

Insight - de overeenkomst met de rubrieksnaam berust op louter toeval - zal op Mars niet rondscharrelen zoals robotwagentje Curiosity doet. Het vehikel landt er, klapt de zonnepanelen uit als bijzettafeltjes en blijft dan staan waar-ie staat. Helemaal nieuw is hij trouwens ook niet, het gaat om een verbeterde versie van Phoenix die enkele jaren geleden vergelijkbaar onderzoek deed op Mars.

Cloche

Wat staat er op tafel? Het koepeltje in het midden is een cloche, vergelijkbaar met het zilveren uitspansel dat obers tijdens een chic diner van het zojuist opgediende gerecht trekken. De functie is min of meer vergelijkbaar: zodra Insight is geland, pakt een robotarm (nog niet aanwezig) het koperkleurige zeshoekige apparaat, zet het op de Marsbodem en plaatst vervolgens de zilveren koepel eroverheen. Het zeshoekige apparaat is een seismometer (een model, het echte instrument is nog niet gereed) die bodemactiviteit op Mars gaat meten. De koepel moet hem beschermen tegen koude en stof.

Insight moet helpen te achterhalen hoe planeten zijn ontstaan. Omdat Mars geologisch minder actief is dan de aarde, is het makkelijker te achterhalen hoe de kern, mantel en korst zijn ontstaan. De mannen in witte pakken zijn werknemers van Lockheed Martin Space Systems in Denver, waar de lander wordt ontwikkeld. Niet zo beroemd als Hardwell, maar minstens zo kundig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden