Uitvoer Nederlandse kunst afgelopen 10 jaar sterk gegroeid

Vooral exposities beeldend kunstenaars toegenomen...

Amsterdam De export van Nederlandse kunst naar het buitenland is de afgelopen tien jaar sterk gegroeid. Vooral het aantal exposities van beeldend kunstenaars is in die periode toegenomen. De muzieksector, van het Concertgebouworkest tot dj Tiësto, leverde het afgelopen decennium het grootste aandeel in producties van Nederlandse kunstenaars en artiesten over de grens.

Dat blijkt uit gegevens die de Stichting Internationale Culturele Activiteiten (SICA) heeft verzameld en die binnenkort worden gepubliceerd. De SICA – het netwerk- en expertisecentrum voor culturele contacten met het buitenland – houdt de gegevens bij sinds haar oprichting, ruim tien jaar geleden.

Duitsland staat boven aan de lijst van landen waar Nederlandse kunst naartoe gaat. De Verenigde Staten staan op 2 en China is de stevige runner-up. India, een andere groeiende economische macht, is een opvallende ‘achterblijver’.

De SICA telde tien jaar geleden honderd Nederlandse culturele activiteiten in Duitsland, vorig jaar waren er dat er meer dan duizend. In Indonesië (dit jaar op de 21ste plaats) werden toen vijf activiteiten geregistreerd, vorig jaar ging het om 51 activiteiten.

Directeur Paul Mosterd erkent dat de gegevens niet honderd procent wetenschappelijk zijn. ‘Van de gesubsidieerde sector zijn meer gegevens bekend dan van de niet-gesubsidieerde, al houden we die nu ook zo goed mogelijk bij.’ Het blijft, zegt Mosterd ook, ten dele appels met peren vergelijken. ‘We rekenen een tournee van een dansgroep, een tentoonstelling, een boekvertaling als één activiteit, maar ook de hele tournee met uitverkochte stadions van André Rieu door Australië.’

Toch vormen de gegevens volgens Mosterd wel degelijk een goede indicatie van het Nederlandse kunstaanbod in het buitenland. ‘De moderne beeldende kunst in zijn geheel is wereldwijd de afgelopen jaren sterk gegroeid, en dat zie je ook bij de Nederlandse kunst terug op de lijst. En de Nederlandse architectuur, die beroemd is in het buitenland, heeft in het geheel een kleiner aandeel dan bijvoorbeeld de fotografie.’

Muziek staat al jaren bovenaan. Logisch, volgens Mosterd, omdat in die kunstvorm de taalbarrière het kleinst is, en popmuziek en dance een groot aandeel hebben. Gezien die taalbarrière is het daarom opvallend dat film en literatuur op respectievelijk 3 en 4 staan, nog voor theater en dans.

De toptwintig van landen waar de meeste kunst naartoe gaat, weerspiegelt de interesses van de Nederlandse buitenlandpolitiek. Na de millenniumwisseling waren het nog de Oost-Europese landen die volop in de belangstelling stonden, en waar ook veel cultuur naartoe ging. Daarna vertaalde de (handels-)politieke belangstelling voor China zich in een steeds hogere plaats voor dat land. Europa en de VS zijn echter in al die jaren de belangrijkste afnemers gebleven.

‘Je ziet dat de zogenoemde Noord-Zuiddialoog tussen het Westen en de ontwikkelingslanden niet wordt vertaald in culturele uitwisseling’, concludeert Mosterd. ‘En in de mediterrane en Arabische wereld valt nog veel te winnen. Natuurlijk, voor een kunstenaar of gezelschap is het veel makkelijker zich door Europa te bewegen door het vrije verkeer van diensten en goederen. Dat is in het Midden-Oosten veel moeilijker. Maar toch zullen we daar meer moeten doen.’

Overigens is Nederland ook in veel landen afwezig. Het ministerie van Buitenlandse Zaken erkent 206 landen; in 116 ervan is vorig jaar Nederlandse kunst te zien geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden