Uitvinder stroomopwekkende ramen in handen van Merck

Het Duitse chemieconcern Merck is de nieuwe eigenaar van Peer+ in Eindhoven, een bedrijf dat sinds 2006 werkt aan de ontwikkeling van vensterglas dat van kleur kan veranderen en tevens energie opwekt.

EINDHOVEN - Sinds 2011 hadden de Duitsers al 70 procent van de aandelen in handen. Nu nemen ze voor een onbekend bedrag de rest over - inclusief de 3 procent die in handen waren van de Technische Universiteit Eindhoven.

Bij Peer+ zijn tien personen in dienst. Het ontwikkelt ramen met ingebouwde technologie op basis van vloeibare kristallen (lcd). Als enige ter wereld combineert het bedrijf die met een techniek om de ramen tegelijkertijd stroom te laten opwekken. Merck, dat vooral bekend staat als farmaceutisch bedrijf, specialiseert zich ook in lcd-technologie.

Het Eindhovense bedrijf heeft de afgelopen zes jaar geen winst gemaakt, maar wel kennis opgebouwd over het toekomstige maakproces van de ramen en de technische hobbels bij de toepassing in gebouwen.

Aanvankelijk werd het 'smart energy glass' gezien als mogelijkheid om aanvullende energie op te wekken voor de gebouwen waarin ze worden geplaatst. 'Als de zon schijnt, kan het glas je computer voeden of voldoende energie verzamelen om 's avonds de gevel te verlichten', zei medeoprichter Teun Wagenaar zes jaar geleden in de Volkskrant. Maar dat concept is voorlopig gewijzigd, zegt hij nu. De hoeveelheid opgewekte stroom is relatief klein en wordt gebruikt om het raam zichzelf van energie te laten voorzien. Dat maakt de installatie eenvoudiger.

De slimme ramen besparen vooral energie bij de koeling van gebouwen omdat ze kunnen worden gebruikt als flexibel zonnescherm. Naarmate de zon feller schijnt, kunnen ze donkerder worden. De toepassing wordt getest in ramen van gebouwen in Eindhoven en Venlo. Groeikansen liggen in landen waar de zon nog vaker schijnt en kantoren standaard moeten worden gekoeld.

Het Duitse Merck is volgens Wagenaar de 'ideale partner' voor de verdere ontwikkeling van meekleurende ramen. Plannen om ze zelf te gaan maken, zijn er niet. 'We blijven we een research en ontwikkelbedrijf. De technologie zal worden geleverd aan glasfabrieken en gevel- en façade bedrijven om samen een grootschalige productie op te zetten.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden