Uitverkochte kerk voor religie-discussie tussen Arjen Lubach en CU-leider Segers

Negenhonderd belangstellenden stonden in een lange rij om van een grijze maandag nog een Maandag met Lubach te maken. In de Leidse Pieterskerk kruiste de tv-cabaretier de degens met Gert-Jan Segers, fractieleider van de ChristenUnie. De bijeenkomst werd vooral een illustratie van zijn razendsnel groeiende populariteit.

Gert-Jan Segers, fractieleider van de ChristenUnie met tv-komiek Arjen Lubach. Foto anp

Het ging maandagavond over geloof in de openbare ruimte. Hoe interessant ook, het is geen onderwerp waarvoor de kaarten in een tijdsbestek van een paar uur van de hand zullen gaan. De organisatoren besloten al snel uit te wijken van een bescheiden zaal in het Academiegebouw naar de monumentale Pieterskerk en zelfs die was nog eigenlijk te klein.

Arjen Lubach was er zelf beduusd van. 'Twee jaar geleden werd ik nog verward met Jamaï. Vorig jaar zomer sprak ik over hetzelfde onderwerp in Groningen en toen was de kroeg nog groot genoeg. Dit is echt uit de hand gelopen.'

Ongemak

Zijn ongemak met deze razendsnel toenemende populariteit bleek al voor aanvang. Journalisten van radio en tv kwamen op last van zijn management niet binnen. Persfotografen moesten aan directeur Wilfried Verboom van het organiserende Veritas beloven enige afstand tot de sprekers te bewaren.

Ook op zijn facebookpagina schrok Arjen Lubach terug van de weerklank die zijn wekelijkse programma Zondag met Lubach heeft. Daarom stak hij een stokje voor de beloofde livestream. Lubach wil in verkiezingstijd niet de deelnemer zijn van een politieke manifestatie en dat dreigde de geloofsdiscussie door de enorme toeloop te worden (aangenomen dat opponent Gert-Jan Segers niet als een komeet omhoog schiet in de polls).

Overigens is het geloof, en dan met name het christendom, een onderwerp waarover Arjan Lubach zich graag boos maakt. Elke verwijzing daarnaar moet wat hem betreft weg uit de openbare ruimte, in elk geval uit de grondwet en het onderwijs.

Lees verder onder de video.

Arjen Lubach, buiten het zicht van de camera een man in vrijetijdskleding, trad op met de scherpte die Zondag met Lubach kenmerkt. Razendsnel formulerend met geestige terzijdes dreef hij Segers in de rol van underdog.

Het vliegende spaghettimonster diende daarbij als zijn metafoor voor god. Mensen die daarin geloven, moeten wat hem betreft evenveel ruimte krijgen en dus ook evenzeer beperkt worden als christenen. Gert-Jan Segers was zichtbaar ontsteld door die vergelijking, maar dat was voor Lubach geen reden zijn voet van het gaspedaal te halen. 'Ik zeg het alleen maar om duidelijk te maken dat het christendom in onze samenleving te veel ruimte krijgt.'

Segers riep de bouwers in herinnering van de kerk waar de discussie werd gevoerd. Hoe bezield zij waren geweest van het geloof en de weerslag die dat heeft op ede vaderlandse geschiedenis. Lubach: 'Dan wijs ik er graag nog even op dat deze kerk al 46 jaar niet meer als zodanig in gebruik is.' Een luid gelach vulde de Pieterskerk.

Lees ook

Vergiet versus hoofddoek: keuzevrijheid voor Spaghetti-volgers
'Het is niet eerlijk. Moslimvrouwen mogen op pasfoto's een hoofddoek om, maar een meneer die voor zijn nieuwe rijbewijs een vergiet op zijn hoofd wilde zetten, kreeg deze week ongelijk van de rechter.' Lees de columnn van Jonathan van het Reve. (+)

'De overheid kan niet zeggen: ik keer de andere wang toe'
Gert-Jan Segers is een gelovig man, maar ook een islamcriticus. Bang voor de dood is hij niet. 'Onthecht', noemt hij zichzelf. 'Mijn ziel en zaligheid hangen niet af van een carrière in Den Haag.' (+)

Verkiezingsblog - Lubach krijgt zijn elfjesschool en Krol verwart AOW met WAO
De campagne is losgebarsten: op 15 maart kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer en politici doen er alles aan om in de gunst van de kiezer te komen. Volg alle nieuwtjes, relletjes en ontwikkelingen gedurende de hele dag in dit verkiezingsblog.

Meer over