Uitvaartfusie in 'stabiele markt'

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ROSA VEENSTRA

AMSTERDAM - De uitvaartbedrijven Monuta en Yarden zijn van plan te fuseren en daarmee het op een na grootste uitvaartbedrijf in Nederland te creëren. Dat maakten de ondernemingen dinsdag bekend.

Monuta en Yarden zijn na Dela de grootste uitvaartondernemingen van Nederland. De bedrijven willen met de fusie hun marktpositie op het gebied van uitvaartzorg en uitvaartverzekeringen verstevigen. Monuta is ook in Duitsland actief; daar verkoopt het bedrijf alleen nog verzekeringen.

De bedrijven denken op de Duitse markt te kunnen groeien, omdat ze als grotere speler meer investeringen kunnen doen. Daarnaast verwachten de bedrijven samen beter in te kunnen spelen op eisen van klanten, zoals het aanbieden van diensten via internet en het faciliteren van 24-uurs-rouwkamers. Ook zou er een betere geografische spreiding van vestigingen ontstaan.

De fusieplannen moeten nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan de toezichthouders en op eventuele gevolgen voor de werkgelegenheid is volgens een woordvoerder nog geen zicht. Vakbondsbestuurder John Kapteijn van De Unie is bang dat de fusie leidt tot banenverlies op de hoofdkantoren. 'Kleine bedrijven hebben weinig overheadkosten. Om als grote speler te concurreren, moet je die kosten goedkoper gaan regelen .'

Een woordvoerder van Yarden benadrukt dat de plannen voor een fusie niet uit financiële noodzaak zijn ontstaan. 'Beide bedrijven zijn financieel gezond. Het klinkt gek om te zeggen, maar deze markt is redelijk stabiel en dat is in deze tijden wel fijn.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden