Uitvaart Juliana langs 'Claus-route'

De uitvaart van prinses Juliana zal in grote lijnen verlopen volgens het draaiboek uit oktober 2002, toen prins Claus overleed....

Prinses Juliana wordt op dinsdag 30 maart bijgezet in het familiegraf van de Oranjes in de Nieuwe Kerk te Delft. Zij zal die dag met de koninklijke lijkkoets via dezelfde route als prins Claus van Den Haag via Rijswijk naar Delft worden gebracht. Tijdens deze tocht van anderhalf uur zullen duizenden militairen een ere-afzetting verzorgen.

Als oud-staatshoofd (1948-1980) valt prinses Juliana het hoogste protocollaire eerbewijs ten deel. Zo zal de lijkkoets niet getrokken worden door zes paarden, zoals bij prins Claus, maar door acht. Naar verwachting zal een groot aantal gekroonde hoofden de plechtigheid bijwonen.

Tijdens de uitvaart van prinses Wilhelmina in 1962, ging de rouwstoet in het wit. Bij Claus was gekozen voor de kleuren paars en zilver . Dat gebeurde na familie-overleg op advies van koningin Beatrix, die deze kleurencombinatie zag bij de begrafenis in 1991 van de Noorse koning Olav.

Burgemeester Van Oorschot verklaarde zaterdag dat de familie bepaalt welke plaats prinses Juliana in de grafkelder krijgt. Hij zal deze keer flexibeler omgaan met het afsluiten van zijn stad dan anderhalf jaar geleden, toen de hekken vroeg dichtgingen. Daardoor moesten veel belangstellenden genoegen nemen met slechte posities langs het laatste deel van de route.

Nederland kent geen nationale rouw. Officiële feestelijkheden worden afgelast en andere evenementen versoberd tot en met de dag van de uitvaart. De heropening van theater Diligentia in Den Haag zondag door koningin Beatrix ging niet door. Het hof heeft tot en met 30 maart hofrouw aangenomen. Leden van het Koninklijk Huis verrichten tot en met Pasen geen publieke activiteiten.

Minister-president Balkenende heeft een speciale vlaginstructie uitgegeven. Op alle rijksgebouwen zal de Nederlandse vlag halfstok, zonder wimpel, worden uitgestoken, behalve op zondag. Deze instructie geldt tot en met de dag van de bijzetting. Tevens heeft de premier een speciale 'luidinstructie' uitgegeven die inhoudt dat behoudens plaatselijke traditie klokluiden alleen is toegestaan op de dag van de uitvaartdienst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden