Uitvaart Bernhard op zaterdag 11 december

De uitvaart van prins Bernhard is volgende week zaterdag, 11 december. De prins wordt dan in een uniform van de Koninklijke Luchtmacht bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft...

Tot zondag wordt prins Bernhard opgebaard in paleis Soestdijk. Hier is voor de naaste familie gelegenheid afscheid te nemen. Het stoffelijk overschot van de prins wordt zondag 5 december vanaf 12.00 uur overgebracht van paleis Soestdijk naar Paleis Noordeinde in Den Haag. Koningin Beatrix begeleidt de overbrenging samen met de prinsessen Irene, Margriet en Christina en Pieter van Vollenhoven.

De prins blijft op Noordeinde opgebaard tot de dag van de uitvaartdienst, waar dominee Carel ter Linden voorganger zal zijn. Ter Linden is emeritus predikant van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij trad in 2002 ook op als voorganger bij de uitvaart van prins Claus. De dominee was ook voorganger bij de kerkelijke inzegening van het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses MÂaxima en bij de doop van prinses Catharina-Amalia.

Het stoffelijk overschot van de prins wordt niet gebalsemd, bevestigde een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag. De prins wilde dat niet. Koningin Juliana en prins Claus zijn wel gebalsemd. Het Koninklijk Huis is de enige Nederlandse familie, die op grond van de Wet op de Lijkbezorging zelf mag kiezen voor balsemen van het lichaam.

De RVD liet donderdag weten dat prins Bernhard woensdag een dankwoord had willen laten uitgaan aan mensen die hem tijdens zijn ziekte sterkte hebben gewenst. Door de verslechtering van zijn toestand is dat niet meer gebeurd. De tekst luidde: 'Prins Bernhard ontvangt vele blijken van medeleven waardoor hij zeer geroerd is. De Prins wil dan ook langs deze weg allen bedanken voor hun lieve gedachten.'

Maandag 6 december heeft een aantal deputaties - waaronder van Nederlandse autoriteiten, leden van het Corps Diplomatique en hoofden van internationale organisaties - gelegenheid tot rouwbeklag in paleis Noordeinde. Voor het publiek is gelegenheid tot afscheid nemen van dinsdag 7 december tot en met donderdag 9 december, tussen 9.00 en 23.00 uur, meldt de RVD.

De Eerste en Tweede Kamer herdenken prins Bernhard maandag tijdens een bijzondere verenigde vergadering in de Ridderzaal. Beide Kamers hervatten dinsdag hun werkzaamheden. De bijeenkomsten zullen dan een sober karakter hebben.

Het Koninklijk Huis heeft hofrouw aangenomen tot en met de dag van bijzetting in de koninklijke grafkelder in Delft. Tot Kerstmis is er familierouw.

Bij alle overheidsgebouwen gaat de Nederlandse vlag halfstok tot en met de dag van de uitvaartdienst en de bijzetting in de koninklijke grafkelder onder de Nieuwe Kerk in Delft, met uitzondering van de zondag. In verband met de dood van prins Bernhard gelast de rijksoverheid alle officiële feestelijkheden af totdat de uitvaartdienst en de bijzetting zijn afgerond. Bij andere evenementen neemt de overheid gepaste soberheid in acht.

De standaard op Paleis Soestdijk, waar prins Bernhard na zijn overlijden weer is teruggekeerd, is voorzien van een zwarte wimpel.

Duizenden Nederlanders hebben al boodschappen achtergelaten op een van de vele condoleanceregisters. Naast 'gewone' Nederlanders hebben vele politici, bestuurders, officiële instanties, organisaties en instellingen blijk gegeven van treurnis en medeleven met de nabestaanden van de prins.

Media in het buitenland hebben weinig aandacht besteed aan het overlijden van prins Bernhard. Alleen in België en Duitsland besteedden kranten donderdagochtend aandacht aan de rouw waarin Nederland is gedompeld en aan het bewogen leven van de op 29 juni 1911 in Duitsland geboren graaf.

De West-Europese koningshuizen hebben donderdag geschokt en bedroefd gereageerd op het overlijden van prins Bernhard. Het Belgische vorstenpaar heeft koningin Beatrix donderdag een rouwtelegram gestuurd. Ook het Deense, Zweedse en Spaanse hof hebben hun medeleven betuigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden