Uitstoot van broeikasgassen moet 6 procent lager in 2010

De Europese milieuministers hebben dinsdagavond in Luxemburg een akkoord bereikt over het Europees klimaatbeleid dat vergaande consequenties heeft voor de onderhandelingen over het Nederlands regeerakkoord....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het pakket maatregelen dat nodig is kan tot een miljard gulden per jaar kosten en een deel van het pakket is politiek zeer omstreden.

Maatregelen die worden overwogen, zijn onder meer een verhoging van benzineaccijnzen (met 50 cent), het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen (tot 100 kilometer per uur) en subsidie voor de opwekking van zonne-energie en andere milieuvriendelijke energievormen. PvdA, VVD en D66 onderhandelen de komende dagen over dit pakket.

Over het Nederlands klimaatbeleid had minister De Boer (PvdA) van VROM eerder in het kabinet al stevige ruzie met de ministers Zalm (VVD) en Wijers (D66), die van mening zijn dat Nederland zich veel te zware inspanningen moet getroosten om aan de verplichtingen te voldoen. De uitstoot van broeikasgassen is nu zo'n 7 procent hoger dan in 1990. De Boer wilde dat Nederland de uitstoot zou terugbrengen naar 8 procent beneden het ijkpunt (in totaal 15 procent dus).

Het kabinet had haar naar Luxemburg gestuurd met de Nederlandse bereidheid de uitstoot in 2010 met 6 procent te hebben verminderd. Maar dan moesten wel afspraken worden gemaakt over een Europees klimaatbeleid en zou in heel Europa een energiebelasting moeten worden ingevoerd.

Die harde toezegging heeft De Boer van haar collega-ministers niet gekregen. Wel is de afspraak gemaakt dat in 2002 het Europees klimaatbeleid geëvalueerd wordt. Als dan geen substantiële voortgang is geboekt, voelt Nederland zich niet gebonden aan de 6 procentsnorm, zo liet De Boer in Luxemburg weten. Nederland zal dan het Verdrag van Kyoto, dat aan de basis van deze afspraken liggen, niet ondertekenen.

Iemand die nog nooit een hond heeft gezien kan een dikke pil lezen waarin een hond wordt beschreven, maar als hij alleen maar kamelen kent lijkt zijn hond toch echt een beetje op een kameel. Je kunt in een boek alleen dingen herkennen die je zelf op de een of andere manier ooit hebt waargenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden