Uitstoot CO2 neemt al drie jaar nauwelijks meer toe

De CO2-uitstoot neemt al drie jaar op rij nauwelijks meer toe, terwijl de wereldeconomie in dezelfde periode wel groeide. Dat blijkt uit het Global Carbon Budget 2016: het jaarlijkse rapport van de Global Carbon-projectgroep. In 2015 groeide de uitstoot helemaal niet, voor 2016 blijft de voorlopige schatting steken op 0,2 procent. En dat terwijl er tussen 2004 en 2013 gemiddeld nog elk jaar 2,4 procent bij kwam.

Mannen in een wijk in de Chinese provincie Shanxi, met op de achtergrond een kolencentrale. Beeld getty
Mannen in een wijk in de Chinese provincie Shanxi, met op de achtergrond een kolencentrale.Beeld getty

De afname in groei is voornamelijk te danken aan China, dat minder steenkolen verstookte. Maar ook de Verenigde Staten en Europa wisten hun CO2-uitstoot de afgelopen jaren te reduceren. 'Het lijkt erop dat efficiënter energiegebruik en het vervangen van fossiele brandstoffen door alternatieve bronnen effect beginnen te sorteren', zegt Guido van der Werf, klimaatwetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam en mede-opsteller van het rapport. We zitten nu voor het eerst in lange tijd onder het meest pessimistische scenario van het IPCC, wat de uitstoot betreft.

Toch nam de CO2-concentratie in de lucht de afgelopen jaren juist sneller toe dan anders - de natuurlijke processen die de CO2 uit de lucht halen waren namelijk minder efficiënt dan gebruikelijk. Het weersverschijnsel El Niño, dat invloed heeft op de wind en de oceaanstroming, was hier grotendeels voor verantwoordelijk. Zo bleven de jaarlijkse bosbranden in Indonesië door El Niño veel langer aanhouden dan anders.

Of de trend in de menselijke CO2-uitstoot aanhoudt weet niemand, zegt Van der Werf.

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan is de stabilisatie van de CO2-uitstoot overigens bij lange na niet genoeg, benadrukken de opstellers van het rapport. Daarvoor moet de uitstoot fors dalen, zeggen zij - ongeveer richting nul.

Het rapport van het Global Carbon Project verscheen vandaag in het vakblad Earth System Science Data.

Hoe gaan mensen om met klimaatverandering?

De Volkskrant reist met een cameradrone de wereld rond om dat te laten zien. En presenteert de harde feiten en de beste bronnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden