NieuwsJohan Cruijffplein

Uitstel en mogelijk afstel voor naamsverandering Johan Cruijffplein

Het Amsterdamse Stadionplein wordt voorlopig niet omgedoopt tot Johan Cruijffplein. De feestelijke naamsverandering, die voor aanstaande vrijdag stond gepland, is afgeblazen.

Een standbeeld van Johan Cruijff bij het Olympisch stadion in Amsterdam. Het Stadionplein (waar het stadion aan ligt) zou worden omgedoopt tot het Johan Cruijffplein. Beeld ANP
Een standbeeld van Johan Cruijff bij het Olympisch stadion in Amsterdam. Het Stadionplein (waar het stadion aan ligt) zou worden omgedoopt tot het Johan Cruijffplein.Beeld ANP

Dat heeft het demissionaire Amsterdamse college van burgemeester en wethouders dinsdag op zijn allerlaatste dag besloten. Een nieuw stadsbestuur, dat woensdag wordt geïnstalleerd, gaat de procedure om een plein, straat of brug in de stad naar Cruijff te vernoemen opnieuw doen. De keuze kan daarna alsnog op het Stadionplein vallen, maar mogelijk dus ook niet.

Het uitstel hing al enige dagen in de lucht. Nadat de afgelopen weken bleek hoe slordig de besluitvorming is verlopen, had de gemeenteraad de beslissing al ‘controversieel’ verklaard. Het was daardoor praktisch niet meer mogelijk om de naamsverandering door te zetten.

Al direct nadat waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen eind februari aankondigde dat hij het beroemde plein in Amsterdam Zuid wilde vernoemen naar Johan Cruijff (en de familie Cruijff in een persbericht vereerd had gereageerd op het besluit) ontstond er protest. Buurtbewoners reageerden boos en overdonderd. Hun mening was nooit gevraagd. Honderden buurtbewoners zien de naamsverandering sowieso niet zitten. Ze zijn gehecht aan de naam Stadionplein, die een lange geschiedenis heeft, en Cruijff had bovendien weinig met de plek.

Afkeuring

Toen de buurtbewoners onderzoek deden naar de procedure, bleken zij niet alleen te staan in hun afkeuring. Ook de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR) die de gemeente adviseert over straatnamen bleek negatief over het plan geoordeeld te hebben. De commissie zag zowel historische als praktische bezwaren en adviseerde om een stuk openbare ruimte naast de Johan Cruijffarena naar voetballegende te vernoemen.

Het nieuws over dat advies bracht weer een volgende dominosteen in beweging. De bestuurders in stadsdeel Zuid bleken verkeerd te zijn ingelicht over het advies van de CNOR. In de ambtelijke stukken op basis waarvan het stadsdeel steun verleende aan de naamswijziging stond dat de CNOR positief had geadviseerd. Toen bleek dat niet klopte, trok het bestuur van Zuid zijn positieve advies aan het college in.

Afgelopen vrijdag werd de serie zeperds compleet. Toen verklaarde wethouder Eric van der Burg dat ook de wethouders op basis van onjuiste gegevens toestemming hadden gegeven voor de naamswijziging. In hun stukken, die onder verantwoordelijkheid van burgemeester Van Aartsen zijn aangeleverd, stond volgens Van der Burg namelijk dat de CNOR ‘zowel positieve als negatieve opmerkingen had’.

Samen met de nieuwe wethoudersploeg zal Van Aartsen de komende weken moeten bepalen hoe de stad wel op een nette manier een plek in de stad kan vernoemen naar Johan Cruijff.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden