Uitstel dreigt voor nieuwe wet erftaks

PvdA en ChristenUnie willen dat vermogende erfgenamen meer belasting betalen...

Van onze verslaggever Douwe Douwes

den haag De nieuwe successiewet van staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën (CDA) dreigt vertraging op de lopen. Door weerstand van zijn coalitiepartners PvdA en ChristenUnie lijkt De Jager de geplande invoeringsdatum van 1 januari 2010 niet te gaan halen.

Het PvdA-Kamerlid Paul Tang wil regelen dat armere erfgenamen minder belasting hoeven te betalen dan vermogende. Ernst Cramer van de ChristenUnie had daar ook oren naar, evenals de linkse oppositie. Maar in de Tweede Kamer hield De Jager de boot donderdagavond nadrukkelijk af: hij hield vol dat de wijzigingen de uitvoering van de wet te ingewikkeld zouden maken voor de Belastingdienst. Kamer en staatssecretaris kwamen daar voor het sluiten van deze krant nog niet uit. Volgende week stemt de Kamer over de wijziging die Tang wil aanbrengen.

De wet behelst een flinke versobering van het aantal tarieven van de ‘erftaks’. Bovendien zullen de tarieven over de brede lijn omlaag gaan. Geen enkele erfgenaam hoeft in de plannen van De Jager meer dan 50 procent van een erfenis aan de fiscus af te dragen.

Om het wetsvoorstel te kunnen betalen wil De Jager vermogens van Nederlanders in belastingparadijzen als Santa Lucia en de Dominicaanse Republiek gaan belasten. De Kamer had in de afgelopen maanden grote twijfels of dat de staatssecretaris zou gaan lukken. Maar De Jager heeft inmiddels 30 miljard euro aan deze ‘zwevende vermogens’ op het oog, ruim het dubbele van waar hij bij het indienen van de wet rekening mee hield.

Tot teleurstelling van De Jager ziet het er niet naar uit dat de VVD met zijn wetsvoorstel zal instemmen. De tarieven op schenkingen zullen namelijk ook omhoog gaan, benadrukte VVD-Kamerlid Johan Remkes. ‘Mensen gaan er daadwerkelijk op achteruit, en dat weegt zwaar.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden