Uitspraken van Zaruk en Tennekes zijn voor eigen rekening

Uit het artikel 'Activisten of Wetenschappers?' (Wetenschap, 23 december) komt een onthutsend beeld naar voren van de door ondertekende geleide internationale studie naar de risico's van neonicotinoïde insecticiden. Dit beeld staat in schril contrast met de werkelijkheid.

Voor het onderzoek waar ik in 2012 coördinator van werd hebben 30 wetenschappers uit tal van disciplines een synthese gemaakt van meer dan 1.000 gepubliceerde studies, inclusief veldproeven van de industrie zelf. Het doel was om de stand van kennis te beschrijven over de gevolgen op wereldschaal van het grootschalig gebruik van neonicotionoïden op biodiversiteit en ecosysteemdiensten. Uitgangspunt was om beleidsrelevante kennis te presenteren zonder op de stoel van de beleidsmaker te gaan zitten. Het strategie-epistel uit 2010 waar journalist Boersma zich op baseert is op geen enkele wijze betrokken in het werk van deze 30 gerenommeerde wetenschappers.

Er is in ons onderzoek dan ook geen sprake van een uitkomst die van tevoren vast lag. Boersma wekt bovendien ten onrechte de suggestie dat Henk Tennekes betrokken was bij de studie. Tennekes maakt geen deel uit van de door mij geleide Task Force en heeft daar nooit deel van uitgemaakt. De uitspraken van Zaruk en Tennekes zijn voor hun eigen rekening.

Dr. Jeroen P. van der Sluijs, Universiteit Utrecht en Universiteit Bergen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden