Uitspraken PVV-leider Geert Wilders

Enkele omstreden uitspraken van de PVV-leider op een rijtje gezet...

Van onze redactie

‘Ik vind wel dat er minder moslims moeten zijn in Nederland. Ik vind de ideologie van de islam abject , fascistisch en fout.’ (Het Nieuwsblad, 9 februari 2008)

‘Uiteindelijk staan veel fundamentele problemen in Nederland in rechtstreeks verband met migranten, zoals infrastructuur, files, huisvestingsproblemen, de verzorgingsstaat.’ (Deutsche Presse-Agentur, 3 januari 2008)

‘Ik wil een nieuw artikel 1, waarin de Leitkultur van het Westen wordt verwoord. Er mogen van mij in Nederland best joodse en christelijke scholen bestaan, maar geen islamitische scholen.’ (HP/De Tijd, 14 december 2007)

‘Autochtonen planten zich minder snel voort dan allochtonen. Nu zitten allochtonen, overwegend moslims, voornamelijk in de grote steden. Over twintig jaar zitten ze overal, van Apeldoorn tot Emmen en van Weert tot Middelburg.’ (De Pers, 27 november 2007)

‘De kern van het probleem is de fascistische islam, de zieke ideologie van Allah en Mohammed zoals neergelegd in de islamitische Mein Kampf: de Koran.’ (de Volkskrant, 8 augustus 2007)

‘Ik ontzeg niemand een gezinsleven. Ook niet-westerse allochtonen niet. Ze mogen trouwen, ze mogen samenwonen. Alleen niet in Nederland.’ (de Volkskrant, 7 oktober 2006)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden