Nieuws

Uitspraken over Sinti en Roma achtervolgen nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei

De Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN) eist een andere voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, omdat Wim van de Donk als commissaris van de koning in Brabant meermaals discriminerende uitspraken gedaan zou hebben over de desbetreffende groepen.

Haro Kraak
Middenvoor met rode stropdas Wim van de Donk, hier nog in functie als commissaris van de koning in Noord-Brabant, met de Leden van Gedeputeerde Staten Noord-Brabant. Beeld
Middenvoor met rode stropdas Wim van de Donk, hier nog in functie als commissaris van de koning in Noord-Brabant, met de Leden van Gedeputeerde Staten Noord-Brabant.

Zolang Van de Donk, opvolger van Gerdi Verbeet, de voorzitter is, zal de vereniging de banden met het Comité 4 en 5 mei ‘op pauze’ zetten. VSRWN overweegt niet meer te komen op de officiële evenementen, waar de vereniging namens Roma en Sinti vaak een belangrijke rol vervulde.

In een open brief meldt VSRWN ‘ernstige bezwaren’ te hebben tegen de benoeming van Van de Donk, de huidige Rector Magnificus van Tilburg University en voormalige commissaris van de koning in de provincie Noord-Brabant. Van de Donk ondertekende in die laatste hoedanigheid een brief van de burgemeesters van Zeeland, Noord-Brabant en Limburg waarin zij kritisch reageerden op nieuw beleid van minister Ollongren met betrekking tot de standplaatsen van woonwagenkampen.

Weggezet als criminelen

Volgens de burgemeesters werd daarbij onvoldoende rekening gehouden met de dagelijkse veiligheidspraktijk en veiligheid. ‘Wij zien namelijk (helaas) een praktijk waarbij (georganiseerde en ondermijnende) criminaliteit de eerbiediging van de culturele identiteit van Sinti, Roma en woonwagenbewoners onder druk zet.’

‘Dat klinkt misschien diplomatiek’, zegt Sabina Achterbergh, voorzitter van VSRWN. ‘Maar tussen de regels door worden Sinti, Roma en woonwagenbewoners weggezet als criminelen. Dat is discriminerend.’ Van de Donk zou volgens Achterbergh ook mee hebben gewerkt aan meerdere rapporten voor politie en justitie waarin woonwagenbewoners worden omschreven als criminelen.

Op 24 november 2018 was Achterbergh uitgenodigd door het Comité 4 & 5 mei om de presentatie van het lustrumprogramma 75 jaar vrijheid bij te wonen. Van de Donk was die dag één van de sprekers. Toen Achterbergh hem na zijn speech confronteerde met de inhoud van de brief zou hij gezegd hebben dat ‘deze groepen al ruim tweehonderd jaar voor overlast zorgen in Nederland’.

Ontkenning

Van de Donk ontkent die uitspraak gedaan te hebben. Het Comité 4 en 5 mei nodigt Achterbergh uit voor een gesprek met Van de Donk, zegt een woordvoerder. ‘We hebben zeer goede banden met mevrouw Achterbergh en haar vereniging en dat houden we graag zo.’

In 2019 was Achterbergh aanwezig bij de kranslegging van de Nationale Herdenking op de Dam. Naast VSRWN zijn er ook nog andere vertegenwoordigers van Sinti en Roma waarmee het Comité contacten onderhoudt. Schattingen over het aantal Roma en Sinti dat werd vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, lopen uiteen van 220 duizend tot 1,5 miljoen. Er werden 215 Roma en Sinti uit Nederland vermoord.

Achterbergh zegt dat een gesprek met Van de Donk ‘weinig zin heeft’ als hij blijft ontkennen dat hij de bewuste uitspraak heeft gedaan in november 2018. ‘Daarmee noemt hij mij een leugenaar.’ Met excuses neemt Achterbergh geen genoegen. Ze stelt voor om voortaan eerst een vergadering te beleggen met de vertegenwoordigers van de slachtoffers die herdacht worden, alvorens een nieuwe voorzitter van het Comité 4 en 5 mei te benoemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden