Uitspraken Hirsi Ali voor rechter uitgevochten

Op de publieke tribune zaten bekende namen om haar te steunen. Ayaan Hirsi Ali moest zich voor de rechter verweren tegen moslims die vinden dat zij moet ophouden te kwetsen....

Advocaat Robert Moszkowicz probeerde dinsdag namens vier moslims in een kort geding een verbod af te dwingen op toekomstige kwetsende uitingen van Hirsi Ali.

Moszkowicz leek zelf de zeepkist te hebben beklommen. In felle bewoordingen gaf hij uiting aan het algemene onbehagen van veel moslims in Nederland, zonder precies de juridische grenzen aan te geven die het VVD-Kamerlid zou hebben overschreden. Hirsi Ali 'scheert alle moslims over een kam'. Ze gebruikt het podium van de politiek niet voor de publieke zaak, maar 'om persoonlijk af te rekenen met het geloof'.

Hirsi Ali, die zelf aanwezig was in de extra beveiligde zaal van de Rotterdamse rechtbank, hoorde Moszkowicz' betoog zwijgend aan. Af en toe keek ze over haar schouder naar een aantal van haar sympathisanten in de zaal, onder wie schrijfster Jessica Durlacher, rechtsfilosoof Paul Cliteur, rechtsgeleerde Afshin Ellian en de van oorsprong Egyptische schrijfster en islamkenner Nahed Selim.

Moszkowicz citeerde rijkelijk uit Hirsi Ali's boek De Maagdenkooi, dat in augustus 2004 verscheen. Daarin schildert ze, aldus Moszkowicz, alle moslimmannen af als 'geitenbokken', die hun seksuele lusten niet kunnen onderdrukken en elke vrouw bespringen. Ze stelt dat in de moslimgemeenschap de leugen regeert en dat moslimmannen geen seksuele opvoeding krijgen. In haar beschrijving van de maagdenvliesmythe stelt ze dat elk islamitisch huwelijk neerkomt op verkrachting.

Haar film Submission is door de projectering van koranteksten op een naakt vrouwenlichaam aanstootgevend voor alle achthonderdduizend moslims in Nederland. In interviews in kranten en op de televisie heeft Hirsi Ali aangegeven dat ze geen woord terugneemt van alle kritiek die ze heeft geuit op de islam. Ze heeft bovendien een vervolg op Submission aangekondigd. Daarin zullen opnieuw naakte lichamen worden getoond. Ditmaal van mannen, waaronder een homoseksueel. Nu al is te voorspellen dat ze opnieuw de moslimgemeenschap op de ziel zal trappen, aldus de advocaat, die verder aanvoerde dat Hirsi Ali slechts scheldt en geen enkele context geeft.

Hirsi Ali's advocaat Kemper haalde diverse publieke bronnen aan om aan te tonen dat zijn cliënte haar kritiek op de islam wel degelijk onderbouwt. 'Haar hypothese is dat de basisprincipes van de koran, aangevuld met oude gewoonten van een etnische groep, botsen met de democratische principes van de Nederlandse samenleving', aldus Kemper. Moszkowicz' verweer karaktiseerde hij als 'een karikaturale omschrijving van het juridische krachtenveld'.

Een van de eisers, Abdel Majid Zibouh, verklaarde aan het slot van de zitting dat de eerste vrouw van de profeet Mohammed geen 9 jaar was, zoals Hirsi Ali volgens hem had beweerd, maar 40 jaar. 'Zibouh haalt twee vrouwen van de profeet, zijn eerste vrouw Khadisja en de 9-jarige Aisja, door elkaar', reageerde korankenner Selim schamper.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden