Uitspraken burgemeester over wietpas vallen verkeerd bij raad

MAASTRICHT - De gemeenteraad van Maastricht wil opheldering van burgemeester Onno Hoes over zijn uitspraken en standpunt over de wietpas. De VVD-burgemeester betitelde de drugstoeristen in zijn eigen stad als 'uitschot'. Volgens hem verschillen ze van de 'luxere toeristen' die in Amsterdam naar de coffeeshops gaan.


Ook liet hij doorschemeren dat de wietpas in Amsterdam maar beter niet kan worden ingevoerd, omdat daardoor de illegale handel enorm wordt gestimuleerd. Hoes deed de uitspraken vorige week in Nieuwsuur. Hij herhaalde ze later tegenover de Amsterdamse zender AT5. Daar zei hij zelfs dat de drugstoeristen in Maastricht 'erg in het criminele circuit zitten'. In Amsterdamse coffeeshops daarentegen komen ook 'Amerikanen die een cruise doen, en dan wiet kopen'.


D66-fractievoorzitter Bert Jongen heeft schriftelijke vragen gesteld. Hij wil onder meer weten 'op welke feiten de uitspraak is gebaseerd dat er een verschil is tussen buitenlandse drugstoeristen in Maastricht en Amsterdam'. Ook wil hij weten waarom Hoes voor Amsterdam opeens 'een ander regime' bepleit.


'Het is mij niet bekend dat de drugstoeristen in Maastricht crimineler zijn dan in Amsterdam', zegt Jongen. 'Ik heb daarover mijn wenkbrauwen gefronst. Ook is mij niet duidelijk wat de burgemeester wil. In Maastricht wil hij af van het besloten-clubcriterium van coffeeshops en in Amsterdam vindt hij dat de wietpas helemaal niet hoeft. Dat is raar. Je kunt van Amsterdam geen vrijstaat maken met andere regels dan Maastricht. Dat is rechtsongelijkheid.'


Ook andere partijen hebben zich gestoord aan Hoes' uitspraken. 'Eigenlijk zegt hij dat de wietpas geen succes is. Zijn boodschap aan Amsterdam is: begin er maar niet aan', aldus PvdA-fractievoorzitter Manon Fokke. 'Dan moet je ook het lef hebben de wietpas in eigen stad af te schaffen. Geef dan toe dat de nadelen van de illegale handel in Maastricht niet opwegen tegen de voordelen, die er vooral uit bestaan dat de mensen in het centrum geen parkeeroverlast meer hebben.'


CDA-fractievoorzitter Vivianne Heijnen, die eigenlijk alle coffeeshops wil sluiten, noemt Hoes' uitspraken 'een burgemeester onwaardig'. Volgens haar is het verkiezingsretoriek van de VVD-burgemeester. Heijnen: 'Hoes is aan het draaien. Eerder zei hij dat ingezetenen zich van hem niet meer hoeven te laten registreren in een coffeeshop. En nu bemoeit hij zich ook nog met het beleid in een andere stad. Heeft hij dat gezegd als burgemeester van Maastricht of als campagnevoerder van de VVD? De wietpas kan straks een breekpunt zijn in eventuele onderhandelingen tussen VVD en PvdA.'


Negen van de elf fracties in de Maastrichtse gemeenteraad eisen uitleg van Hoes, die momenteel op handelsmissie in China is.


Eerder vorige week bepleitte hij nog een aanpassing van het coffeeshopbeleid: omdat Nederlanders geen lid willen worden van een coffeeshop en uitwijken naar de illegale markt, wil hij af van de besloten clubs met ledenlijst. Ingezetenen zouden volgens hem alleen een paspoort en uittreksel uit het bevolkingsregister moeten tonen. Die aanpassing kan er volgens Hoes toe leiden dat de opgeveerde illegale handel de wind uit de zeilen wordt genomen, terwijl de buitenlandse drugstoerist nog steeds wordt geweerd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden