Uitspraak verwacht tegen rebellenleiders Sierra Leone

Sierra Leone maakt zich vandaag op voor de uitspraak tegen de rebellenleiders die verantwoordelijk waren voor de bloedige burgeroorlog.

Sierra Leone maakt zich vandaag op voor de uitspraak tegen de rebellenleiders die verantwoordelijk waren voor de bloedige burgeroorlog. Het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) maakt in de loop van de dag de straffen bekend voor de drie rebelllenleiders die zich schuldig maakten aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

Het hof had de aanvoerders van de wrede bendes die zich Verenigd Revolutionair Front (RUF) noemden, in februari al veroordeeld voor hun rol in de burgeroorlog die tot 2001 woedde.

Het speciale VN-hof achtte de aanklachten tegen rebellenleider Issa Sesay en de commandanten Morris Kallon en Augustine Gbao bewezen. Het drietal werd ook schuldig bevonden voor aanvallen op vredestroepen en de uithuwelijking van vrouwen.

Het was de eerste keer dat een internationaal tribunaal een veroordeling voor deze misdaden uitsprak.

De aanklagers eisen een straf van zestig jaar voor Sesay en Kallon. Gbao zou veertig jaar achter slot en grendel moeten verdwijnen.

De RUF-kopstukken maakten zich onder meer schuldig aan moord, verkrachting, seksuele slavernij, wreedheden en het werven van kindsoldaten. Tijdens de burgeroorlog kwamen ongeveer 120.000 mensen om het leven, tienduizenden werden verminkt.

Het proces tegen de RUF-aanvoerders begon in 2004. Het is het laatste proces dat het SCSL in Freetown, de hoofdstad van het West-Afrikaanse Sierra Leone, voert.

Het enige andere resterende proces van het SCSL is om veiligheidsredenen naar Den Haag verplaatst. Het is de zaak tegen de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor.

Die speelde volgens de aanklagers een belangrijke rol bij de doorvoer van diamanten uit Sierra Leone. De edelstenen werden gewonnen door de RUF-bende, die daarbij ongekende gruwelen pleegde tegen weerloze burgers.

De drie rebellen zijn de laatste leiders van het RUF de beweging die in 1991 werd opgericht door ex-korporaal Foday Sankoh. Deze kwam toen in opstand tegen president Joseph Momoh.

Sankoh stierf in 2003 in gevangenschap. Ook zijn tweede man, Sam Bockarie, kwam dat jaar om. Sesay wordt beschouwd als de hoogste commandant van de RUF in de laatste dagen van de oorlog.

Het proces tegen het drietal kwam twee jaar na het einde van de burgeroorlog, Hoewel de rebellen aanvankelijk op sympathie van de bevolking konden rekenen, gingen ze zich snel te buiten aan moord, verkrachtingen en de inzet van kindsoldaten.

Het Speciale Tribunaal werd begin 2002 opgericht, vlak voor het einde van de burgeroorlog. De rechters worden benoemd door de VN en Sierra Leone. Twee jaar geleden werden drie voormalige leiders van een andere beweging, de AFRC, veroordeeld tot straffen variërend van 45 tot 50 jaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden